Z klasycznym ceviche ten przepis nie ma wiele wspólnego, to raczej wariacja na temat w stylu fusion. Dorada jest jednak coraz bardziej popularna, łatwo ją dostać w stanie bardzo świeżym, a i mango chyba każdy lubi?
Przepis na Ceviche z dorady z mango >>
Do wypróbowania w najbliższy weekend! (Jeśli będą warte grzechu, to dołączę zdjęcie i komentarz).
Przepis na Krewetki z cytrynÄ… i kaparami >>
Ostatnio moje ulubione śledzie - delikatne, słodkie, koperkowe. Zwasze lubiłam śledzie z porami zamiast cebulki - cebula ma intensywny smak i trzeba umiejętnie dozować jej ilość. Por natomiast jest łagodniejszy, a jednocześnie jakby ziołowy i znakomicie uzupełnia smak ryby.
Przepis na Åšledzie z porem i koperkiem >>
Jest to danie z gatunku "nie wierz gębie.." Dawno, dawno temu nie chciałam w ogóle słuchać o tym śledziu - ze słodkim sherry? Z sosem majonezowym?? Z mandarynkami??? Niemożliwe! Tłumaczyłam mojej Przyjaciółce Dżemili, że to nie może być smaczne. A jednak dałam się skusić i nie żałuję. Więc "połóżcie na zębie", bo też nie pożałujecie!
Przepis na Śledzie w sherry (od Dżemili) >>
Mój śledziowy wybór na Wielki Piątek AD 2015. Przepis pochodzi z cudownej książki "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" autorstwa Marii Lemnis i Henryka Vitry i wpisuję go tu ku i dla pamięci - ku pamięci Autorów (czyli tak naprawdę Tadeusza Żakieja, bo "Lemnis i Vitry" to był pseudonim) i dla pamięci własnej, bo mój egzemplarz tej książki jest już w rozsypce i nie wiadomo, jak długo jeszcze przetrwa... Gwoli uczciwości muszę jednak ostrzec, że przepis ten wymaga zanikającej już umiejętności sprawiania całych solonych śledzi... Ale jeśli potrafię ja, to zapewne potrafią i inni.
Przepis na Åšledzie po polsku >>
Bardzo elegancka przystawka, podawana w indywidualnych porcjach. Sałatka z ogórka to klasyczny dodatek - wpływa nie tylko na smak, ale i na wygląd dania. Warto się więc trochę pomęczyć przy samodzielnym ukręcaniu majonezu, choć - oczywiście - można pójść na skróty...
Przepis na Babeczki z wędzonego łososia >>
Sałatka z różowych krewetek w zielonym pikantnym sosie. Efektowna i egzotyczna, jest jednocześnie szalenie prosta w wykonaniu. Doskonała na lunch (dla 4 osób) lub jako przystawka (6 porcji).
Przepis na Krewetki w limetkowej marynacie >>
Matelote to klasyczna francuska potrawa z ryby słodkowodnej duszonej w białym lub czerwonym winie. W Normandii jednakże zamiast wina używa się cydru, zaś ryba jest morska. Efekt - znakomity, zwłaszcza, że duszoną w pysznym sosie solę dekorujemy gotowanymi świeżymi mulami.
Przepis na Matelote z soli z cydrem >>
Szybka potrawa dla gości - jeśli zapiekamy rybę w kuchence mikrofalowej, możemy w ciągu 10 minut podać na stół gorące, apetyczne danie. Zapiekanie w piekarniku potrwa wprawdzie kwadrans dłużej, ale za to da nam czas na wypicie aperitifu!
Przepis na Sola zapiekana w sosie serowym >>
Grzaneczki z klasycznym wierzchem z tuńczyka. Delikatne i bardzo smaczne, są doskonałą zakąską do białego wina.
Przepis na Crostini z pastą z tuńczyka >>
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |