Słona i ostra, mocno imbirowa marynata, doskonała do wołowiny, wieprzowiny i kaczki.
Przepis na Marynata azjatycka >>
Oczywiście do takiej przystawki najlepiej byłoby ugotować świeżego kraba, ale kiedy nie ma czasu, możemy sobie pomóc, otwierając puszkę...
Przepis na Mus z awokado i krabów >>
Tajskie naleśniki ryżowe (spring rolls) podajemy na zimno, z sosem do maczania. Mają delikatny i świeży smak - w tym przepisie głównymi składnikami są warzywa i krewetki.
Przepis na Naleśniki ryżowe z krewetkami >>
Prosty i bardzo smaczny pasztecik z dwu rodzajów pstrąga - świeżego i wędzonego. Podajemy z cienkimi grzankami i kieliszkiem białego wina.
Przepis na Pasztet z wędzonego pstrąga >>
Właściwie bardziej jedno danie, niż zupa - gęsta, zielona od warzyw i pesto minestrone uzupełniona jest o duże krewetki.
Przepis na Minestrone z owocami morza >>
Staroświecki brytyjski sposób podawania łososia - konserwowanego w stopionym maśle. Podajemy na liściach sałaty, z grzankami Melba.
Przepis na Angielski pasztet z łososia >>
Popularny hiszpański klasyk, doskonała kombinacja krewetek i sherry. Podajemy prosto z patelni, a najlepiej w ogóle na niej - sos po smażeniu krewetek wart jest wycierania kawałkami bagietki.
Przepis na Krewetki z sherry >>
Nawlekanie krewetek przed grillowaniem na patyczki ma sens, gdyż pieką się one tak szybko, że nie nadążylibyśmy z ich przewracaniem...
Przepis na Szaszłyczki z krewetek >>
Róż razy trzy: łosoś, grejpfruty i różowy pieprz. Elegancka i lekka sałatka, doskonała na przystawkę.
Przepis na Potrójnie różowa sałatka >>
Tradycyjnie przyrządza się w ten sposób dorsza solonego, ale ja jakoś nie mam do niego zaufania, poza tym niełatwo go dostać. Na szczęście zwykły dorsz sprawdza się znakomicie.
Przepis na Dorsz z rozmarynem >>