Przyjemnie zielone pizze bez pomidorów. Długie wstążki cukinii bardzo dekoracyjnie wyglądają.
Przepis na Pizzetki z cukinią i zielonym pieprzem >>
Proste gazpacho z miłym włoskim posmakiem bazylii. Danie odpowiednie na największe upały.
Przepis na Gazpacho z bazylią >>
Ragout z kolorowych warzyw, gotowanych w mleku kokosowym z masą orientalnych przypraw. Bardzo smaczny obiad - z miską ryżu basmati.
Przepis na Warzywa w sosie kokosowym >>
Słodko-kwaśna, czerwono-zielona jarzynka, dobry dodatek do pieczeni wieprzowej, kotletów lub pieczonej kiełbasy.
Przepis na Dwie kapusty z tymiankiem >>
Do tego wiosennego dania potrzebujemy tylko czubki zielonych szparagów - resztę możemy zużyć do zupy lub risotta.
Przepis na Jajka i szparagi w sosie curry >>
Smaczne i ładne zielone kluseczki typu spaetzle. Możemy potraktować je jako dodatek do mięsa, ale są tak dobre, że lepiej chyba pozwolić im na występ solowy.
Przepis na Kluseczki ze świeżego szpinaku >>
Wspaniały, rzadko już dziś spotykany dodatek do czystej zupy grzybowej lub rosołu.
Przepis na Kaszka krakowska do zupy >>
Przepis dostałam od Alberty, która prowadzi kursy kulinarne pod Perugią, w Umbrii. Tam jadłam najlepszą pizzę świata - z kwiatami cukinii.
Przepis na Ciasto na pizzę Alberty >>
Elegancki, choć wywodzący się z wiejskiej kuchni, dodatek do dziczyzny.
Przepis na Orzechowe spaetzle (czyli kluseczki) >>
Smażone wegetariańskie kiełbaski podajemy tak samo, jak mięsne - z musztardą lub keczupem i ziemniaczkami, na przykład w formie piure. Albo z frytkami...
Przepis na Kiełbaski z fasoli i pieczarek >>