W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kiełbaski z fasoli i pieczarek

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne

Kiełbaski z fasoli i pieczarek

Smażone wegetariańskie kiełbaski podajemy tak samo, jak mięsne - z musztardą lub keczupem i ziemniaczkami, na przykład w formie piure. Albo z frytkami...

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • mały por
  • 150 g dużych pieczarek
  • olej słonecznikowy
  • puszka białej fasoli (około 400 g)
  • 2 surowe żółtka
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 100 g chleba tostowego bez skórki
  • kilka łyżek tartej bułki

Kiełbaski z fasoli i pieczarek - Opis przyrządzania:

Por obieramy z wierzchnich liści i korzonków, kroimy wzdłuż na pół i starannie płuczemy. Część białą i jasnozieloną kroimy w cienkie plasterki (ciemnozielone końcówki używamy do rosołu). Pieczarki ocieramy ściereczką i dość drobno siekamy. Na sporej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy por i smażymy, mieszając, na małym ogniu przez kilka minut, aż zmięknie. Dodajemy pieczarki, zwiększamy ogień. Smażymy, mieszając od czasu do czasu, aż grzyby się przyrumienią, a woda w nich zawarta wyparuje. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Fasolę odcedzamy z zalewy na sicie i rozgniatamy na piure (tłuczkiem do ziemniaków lub ręcznym mikserem). Dodajemy pory z pieczarkami, żółtka i parmezan. Chleb tostowy miksujemy w malakserze na drobne okruszki, dodajemy do fasoli. Mieszamy na jednolitą masę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Masę dzielimy na 8 równych części, które formujemy w kiełbaski - zwilżamy przy tym ręce wodą, żeby masa się nie przyklejała. Wstawiamy "kiełbaski" do lodówki na pół godziny czyli 30 minut. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju. "Kiełbaski" obtaczamy w tartej bułce i wkładamy na rozgrzany olej. Smażymy przez kilka minut, obracając, aż ładnie się przyrumienią ze wszystkich stron. Podajemy natychmiast, z piure lub zapiekanymi ziemniakami.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Kiełbaski z fasoli i pieczarek: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Kiełbaski z fasoli i pieczarek przepisy:

  • Roesti z grzybami
    Bardzo smaczny, niemal bezmięsny obiad. W sezonie grzybowym możemy oczywiście użyć grzybów leśnych, ale jeśli ktoś nie ufa "dziczyźnie", niech się trzyma bezpiecznych pieczarek... Podajemy z musem jabłkowym lub śmietanowym sosem.
  • Kiełbaski z kaszy gryczanej
    Klasyczny mariaż kaszy gryczanej i grzybów w niecodziennej formie. Do kiełbasek podajemy np. piure ziemniaczane i smażone jabłka.
  • Coq au vin czyli kura w winie Coq au vin czyli kura w winie
    Klasyk nad klasykami, sposób na starą i twardą kurę. Przepis pochodzi z Burgundii, ale taką kurę dusi się, jak Francja długa i szeroka, używając lokalnego wina (zawsze jednak dobrego).
  • Kotleciki z fasoli i grzybów
    Doskonała alternatywa dla hamburgerów - Wielki Post się zbliża, więc takie kotlety będą jak znalazł. Do tego masa warzyw, surowych i gotowanych i będzie nie tylko pysznie i postnie, ale również zdrowo.
  • Ciepła sałatka z fasoli
    Smaczna i sycąca sałatka z różnych odmian fasoli. Świetna jako dodatek do kawałka mięsa z rusztu.




Podziel się linkiem:


Komentarze: