Młode warzywa w kwaskowatej galaretce są lekką przystawką, doskonałą w upalny dzień. Warzywa możemy dobierać dowolnie, ale ładniej wygląda, gdy są różnokolorowe.
Przepis na Jogurtowo-warzywna galaretka >>
Bardzo smaczna alternatywa wszelkich past mięsnych. Poza tym doprawdy niekłopotliwa w wykonaniu.
Przepis na Pasztet grzybowy >>
Bardzo wytworna gorąca przystawka w iście francuskim stylu. Dla wymagających gości.
Przepis na Krem z kurek z sosem maślano-bazyliowym >>
Błyskawiczna kolacyjka dla dwojga. Ciepłe placki podajemy z kleksem kwaśnej śmietany, łyżką guacamole i ćwiartkami pomidora. Jakaś dobra salsa też będzie na miejscu.
Przepis na Quesadillas z oliwkami >>
Ten pachnący, gładki sos pomidorowy robimy wtedy, gdy dojrzałe pomidory można dostać na targu za grosze. Sosu robimy większą ilość i pasteryzujemy lub - nawet lepiej - zamrażamy w poręcznych porcjach. Podajemy sos do makaronu, zapiekamy w nim rybę, na jego podstawie robimy bolognese lub zupę pomidorową. Oraz masę innych pysznych dań.
Przepis na Podstawowy sos ze świeżych pomidorów (do zamrożenia) >>
Krem, ale na słono. Na słodko-słono, jak mawia mój Teść, bo przecież pomidory też są słodkie. Bardzo dobra przystawka lub nieoczekiwany dodatek do mięsa (lub ryby) z grilla.
Przepis na Flan pomidorowy >>
Luksusowa wariacja na temat alpejskiej specjalności. A odrobina luksusu nigdy nie zaszkodzi.
Przepis na Fondue z szampanem >>
Klasyczne gryczane naleśniki, zwane we Francji "galettes". Plus instrukcja smażenia (dla potrzebujących).
Przepis na Naleśniki gryczane >>
Łagodny chutney o pięknej barwie.
Przepis na Chutney z dyni >>
Klasyczny mariaż kaszy gryczanej i grzybów w niecodziennej formie. Do kiełbasek podajemy np. piure ziemniaczane i smażone jabłka.
Przepis na Kiełbaski z kaszy gryczanej >>
« | Maj 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 |