Ragout z kolorowych warzyw, gotowanych w mleku kokosowym z masą orientalnych przypraw. Bardzo smaczny obiad - z miską ryżu basmati.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Warzywa w sosie kokosowym - Opis przyrzÄ…dzania:
Dynię obieramy ze skórki, usuwamy nasiona i włókna. Kroimy miąższ w kostkę o boku 1 cm. Dymkę obieramy z przywiędłego szczypioru, myjemy i kroimy w plasterki. Kalafior dzielimy na różyczki, starannie płuczemy i otrząsamy z wody. Papryki oczyszczamy z nasion, membran i ogonków, myjemy i kroimy w sporą kostkę. Imbir obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy imbir, curry, kmin i kolendrę. Smażymy 30 sekund mieszając, po czym dodajemy warzywa i krótko obsmażamy. Mieszamy, a kiedy warzywa pokryją się przyprawami, wlewamy wywar i mleko kokosowe. Gotujemy przez 20 minut na małym ogniu, po czym doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy ragout do miski, posypujemy siekaną kolendrą i podajemy z ryżem basmati.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Warzywa w sosie kokosowym: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |