Do tego wiosennego dania potrzebujemy tylko czubki zielonych szparagów - resztę możemy zużyć do zupy lub risotta.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Jajka i szparagi w sosie curry - Opis przyrzÄ…dzania:
Rozgrzewamy opiekacz w piekarniku. Jajka nakłuwamy, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Stawiamy garnek na ogniu i gotujemy jajka przez 8 minut od momentu zagotowania się wody. Ugotowane jajka wstawiamy pod strumień zimnej wody, a gdy się już ochłodzą, obieramy ze skorupek. Każde jajko kroimy wzdłuż na pół i układamy żółtkami do góry w płaskim żaroodpornym naczyniu. Szparagom odcinamy czubki (główka i 5 cm łodyżki). Płuczemy je i osuszamy. Na patelni roztapiamy łyżkę masła. Wrzucamy czubki szparagów i smażymy, mieszając, przez 5 minut, aż zmiękną. W ciężkim rondlu roztapiamy na małym ogniu 40 g masła. Dodajemy mąkę i szybko i starannie mieszamy na gładką masę, nie pozwalając mące się zarumienić. Stopniowo, cały czas mieszając, dolewamy mleko. Gotujemy sos przez 5 minut na małym ogniu, po czym dodajemy łyżkę proszku curry. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką. Gotujemy jeszcze chwilę, po czym zdejmujemy rondel z ognia. Dodajemy śmietanę i starannie mieszamy. Sosem polewamy jajka, a na wierzch kładziemy czubki szparagów, lekko wciskając je w sos. Ostatnią łyżkę masła dzielimy na małe kawałeczki i posypujemy zapiekankę. Wstawiamy pod nagrzany opiekacz na kilka minut, aż sos zacznie bąblować i lekko się rumienić. Podajemy z młodymi ziemniakami lub ryżem.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Jajka i szparagi w sosie curry: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |