W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Gazpacho z bazyliÄ…

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Zupa

Gazpacho z bazyliÄ…

Proste gazpacho z miłym włoskim posmakiem bazylii. Danie odpowiednie na największe upały.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 dojrzaÅ‚e pomidory
  • strÄ…k czerwonej papryki
  • czerwona cebula
  • 2 zÄ…bki czosnku
  • 2 kromki tostowego chleba
  • 2 pÄ™czki bazylii
  • 2 szklanki dobrego soku pomidorowego
  • szklanka zimnego wywaru z warzyw
  • 4 Å‚yżki octu z sherry
  • oliwa z oliwek
  • Tabasco

Gazpacho z bazyliÄ… - Opis przyrzÄ…dzania:

Pomidory myjemy i siekamy. Paprykę kroimy na pół, usuwamy pestki i starannie płuczemy. kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Z chleba ścinamy skórkę. Do blendera lub malaksera wkładamy pomidory, paprykę, cebulę, czosnek, chleb podarty na kawałki i listki obrane z jednego pęczka bazylii. Miksujemy, dolewając po trochu sok z pomidorów, na gładką zupę. Przelewamy gazpacho do miski, dolewamy wywar, ocet z sherry, 5 łyżek oliwy i łyżeczkę Tabasco. Mieszamy. Dodajemy sól do smaku i łyżeczkę cukru. Starannie mieszamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Zupa powinna być naprawdę zimna! Podajemy zupę w miseczkach, posypaną listkami bazylii z drugiego pęczka i skropioną oliwą.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Gazpacho z bazylią: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: