W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Gazpacho z bazylią

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Gazpacho z bazylią

Proste gazpacho z miłym włoskim posmakiem bazylii. Danie odpowiednie na największe upały.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 dojrzałe pomidory
  • strąk czerwonej papryki
  • czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 kromki tostowego chleba
  • 2 pęczki bazylii
  • 2 szklanki dobrego soku pomidorowego
  • szklanka zimnego wywaru z warzyw
  • 4 łyżki octu z sherry
  • oliwa z oliwek
  • Tabasco

Gazpacho z bazylią - Opis przyrządzania:

Pomidory myjemy i siekamy. Paprykę kroimy na pół, usuwamy pestki i starannie płuczemy. kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Z chleba ścinamy skórkę. Do blendera lub malaksera wkładamy pomidory, paprykę, cebulę, czosnek, chleb podarty na kawałki i listki obrane z jednego pęczka bazylii. Miksujemy, dolewając po trochu sok z pomidorów, na gładką zupę. Przelewamy gazpacho do miski, dolewamy wywar, ocet z sherry, 5 łyżek oliwy i łyżeczkę Tabasco. Mieszamy. Dodajemy sól do smaku i łyżeczkę cukru. Starannie mieszamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Zupa powinna być naprawdę zimna! Podajemy zupę w miseczkach, posypaną listkami bazylii z drugiego pęczka i skropioną oliwą.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Gazpacho z bazylią: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Gazpacho z bazylią przepisy:

  • Chłodnik "Bloody Mary"
    Inna wersja gazpacho, bardziej środkowoeuropejska w charakterze. Niezła na upał.
  • Gazpacho
    Ile miast, miasteczek i wiosek w Andaluzji, tyle wersji gazpacho. Jedno łączy je na pewno: zupa musi bardzo zimna i dlatego trzeba ją zrobić wcześniej, żeby miała czas na porządne ochłodzenie (się).
  • Chłodnik pomidorowo-melonowy
    Niezwykłe gazpacho, bardzo smakowite i pachnące. Na upalny dzień.
  • Gazpacho z porów
    Wariacja na temat gazpacho, tyle że z zupełnie innych warzyw. Ale cóż szkodzi spróbować? Jeśli nie mamy portulaki, dajmy środki zwykłej sałaty albo roszponkę pół na pół z sałatą lodową.
  • Ogórkowe kostki lodu
    Zielone kostki lodu, doskonałe do Krwawej Mary, Dziewiczej Mary, Mańki Wegetarianki, gazpacho...




Podziel się linkiem:


Komentarze: