Pizzaiolo to ten dobry człowiek, który robi pizzę. Te małe zapiekanki to to danie, które pizzaiolo by zrobił, gdyby nie miał zagniecionego ciasta...
Przepis na Małe zapiekanki a la pizzaiolo >>
Inspirowana kuchnią Bliskiego Wschodu, prościutka sałatka pomidorowa jest świetnym dodatkiem do wszelkich dań z grilla i miłą odmianą od codziennych pomidorów z cebulą.
Przepis na Sałatka z pomidorów i oliwek >>
Doskonałe, pietruszkowo-migdałowe pesto. Podajemy do makaronu lub gnocchi, możemy też upiec ziemniaki, przekroić na pół i nałożyć pesto, po czym wstawić na chwilę pod opiekacz.
Przepis na Pesto migdałowe >>
Absolutnie klasyczny sos do baraniny, pretekst do wyśmiewania Anglików, jak Francja długa i szeroka. Zupełnie niesłusznie, bo mięta i jagnięcina to "marriage made in heaven".
Przepis na Angielski sos miętowy >>
Długo pieczone cebule mają wyjątkowo pyszny, słodki smak. Na pizzy towarzyszą im trzy rodzaje sera i rukola.
Przepis na Pizza z pieczoną cebulą i serem taleggio >>
Świetna letnia kolacja (lub lunch) - ciepłe ragout z młodych warzyw, z bazyliowym sosem i jajkiem w koszulce. Podajemy z młodymi kartofelkami lub świeżym razowym chlebem.
Przepis na Ragout wiosenne z jajkiem >>
Jak większość ziemniaczanych sałatek, i ta doskonała jest do potraw z grilla, szczególnie pikantnych kiełbasek lub dobrze przyprawionych plastrów boczku.
Przepis na Sałatka z ziemniaków z kminem rzymskim >>
Risotto we włoskich barwach narodowych.
Przepis na Risotto z rukolą na ostro >>
Dokładnie tak, jak mówi tytuł - taki chłodnik zazwyczaj jada się u nas w domu, w wersji wegetariańskiej, bez cielęciny i szyjek rakowych. Bardzo dobry.
Przepis na Mój domowy chłodnik >>
"Frytki" z dyni, grillowane na rowkowanej patelni, z sosem czosnkowym i parmezanem. Dobry dodatek do klopsików w sosie pomidorowym z ryżem lub do rozmaitych makaronowych zapiekanek.
Przepis na Dynia grillowana z czosnkiem >>