Słodko-kwaśna, czerwono-zielona jarzynka, dobry dodatek do pieczeni wieprzowej, kotletów lub pieczonej kiełbasy.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Dwie kapusty z tymiankiem - Opis przyrzÄ…dzania:
Cebule obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Oba rodzaje kapusty obieramy ze zwiędniętych liści, wycinamy głąb, zaś liście kroimy w cienkie paski - każdą osobno - i płuczemy na sicie. Na dużą, głęboką patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy i dodajemy masło. Stawiamy na ogniu, a kiedy tłuszcz się rozgrzeje, wrzucamy cebulę. Smażymy na malutkim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż będzie zupełnie miękka i złota. Dodajemy czerwoną kapustę, mieszamy i solimy. Smażymy przez 5 minut. Dodajemy tymianek, sok żurawinowy i 2 łyżki cukru. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez kwadrans, co jakiś czas mieszając, aż kapusta będzie miękka. Na wierzch uduszonej czerwonej kapusty kłądziemy kapustę włoską. Nie mieszamy. Przykrywamy patelnię i dusimy warzywa przez 5 minut - jeśli trzeba, dolewamy ciut wody. Dopiero teraz mieszamy oba rodzaje kapusty, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem i natychmiast podajemy.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Dwie kapusty z tymiankiem: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |