Bardzo oryginalne wegetariańskie danie na większe okazje. Podajemy z sosem żurawinowym, sałatką z selera z orzechami i zapiekanymi ziemniakami. Mniejsze porcje sernika możemy podać jako deser - dla tych, którzy nie przepadają za słodyczami.
Przepis na Sernik z niebieskiego sera (z kruszonką) >>
Doskonałe masło do położenia na soczystym wołowym steku. Możemy też posmarować nim grzanki lub dodać do jajecznicy.
Przepis na Masło grzybowe >>
Popularny na Bliskim i Dalekim Wschodzie sos daktylowy doskonale pasuje do rozmaitych smażonych drobiażdżków.
Przepis na Słodko-kwaśny sos daktylowy >>
Smażony lub pieczony kalafior jest znacznie smaczniejszy, niż gotowany (przynajmniej moim zdaniem). W tej sałatce kalafior z patelni podajemy na liściach rzymskiej sałaty, polany kremowym sosem.
Przepis na Sałata ze smażonym kalafiorem >>
Ciemna i lepka marynata. Aż się prosi, żeby żeberka jeść palcami!
Przepis na Marynata do żeberek >>
Mocno korzenna, cierpka marynata, doskonała przede wszystkim do jagnięciny.
Przepis na Marynata cytrynowa >>
Klasyczne galettes z mąki gryczanej. Doskonałe z rozmitymi słonymi nadzieniami, a także z miodem (najlepiej, oczywiście, gryczanym).
Przepis na Galettes (bretońskie naleśniki gryczane) >>
Łagodny, ale charakterystyczny farsz ze świeżej kapusty i jajek na twardo, który przybył do polskiej kuchni zza wschodniej granicy.
Przepis na Farsz ze świeżej kapusty (do naleśników, pierogów, krokietów) >>
Doskonałe małe danko, lub - przy większej ilości naleśników - cały posiłek. Zasłużona nagroda dla smażącego.
Przepis na Bretoński naleśnik z jajkiem >>
Przepyszny farsz ze świeżego szpinaku i jajek na twardo. Najlepszy zawinięty w naleśniki, ale i paszteciki nim nadziane są wyjątkowo smaczne.
Przepis na Farsz ze szpinaku >>
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |