W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kaszka krakowska do zupy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przepis podstawowy

Kaszka krakowska do zupy

Wspaniały, rzadko już dziś spotykany dodatek do czystej zupy grzybowej lub rosołu.

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 100 g kaszki krakowskiej
  • łyżka masła

Kaszka krakowska do zupy - Opis przyrządzania:

Wsypujemy kaszę do jakiejś miarki - choćby szklanki. Odmierzamy 3 razy tyle wody, ile jest kaszy. 2/3 tej wody wlewamy do rondelka. Pozostałą wodę mieszamy z kaszą, dodajemy trochę soli. Rondelek stawiamy na ogniu. Kiedy woda się zagotuje, dodajemy kaszę i masło. Gotujemy kilka minut na małym ogniu, aż kasza będzie ugotowana i dobrze gęsta. Kaszę mieszamy, żeby się nie zaczęła przypalać! Talerz lub półmisek zwilżamy zimną wodą. Wlewamy kaszę i wyrównujemy jej powierzchnię. Odstawiamy do wystygnięcia, a potem przykrywamy kawałkiem plastikowej folii i stawiamy na parę godzin do lodówki. Zimną kaszkę kroimy w kostkę i nakładamy na talerze. Zalewamy zupą i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Kaszka krakowska do zupy: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Kaszka krakowska do zupy przepisy:

  • Kasza w pościeli
    Niezawodny i wygodny sposób gotowania kaszy - gryczanej, perłowej lub pęczaku. Szczególnie dobrze sprawdza się w wakacje, czy to pod namiotem, czy w cywilizowanych warunkach - rano wkładamy kaszę w pościel lub śpiwór, a po powrocie z kąpieli/wycieczki/zbierania grzybów mamy gotową, sypką kaszę.
  • Kiełbaski z kaszy gryczanej
    Klasyczny mariaż kaszy gryczanej i grzybów w niecodziennej formie. Do kiełbasek podajemy np. piure ziemniaczane i smażone jabłka.
  • Smażone zielone pomidory Smażone zielone pomidory
    Kwintesencja Południa. Danie kultowe. Symbol. No i tytuł jednego z moich najulubieńszych filmów (książka też jest świetna, ale film udał się wyjątkowo!). Smażone zielone pomidory jemy jesiennym popołudniem, patrząc na żółknące i czerwieniejące liście za oknem, polewając plastry pomidorów sosem remoulade (*!*5848*!*), popijając - zgodnie z tradycją - mrożoną herbatą... A potem niech już sobie przyjdzie ta zima zła.
  • Grysikowe knedle
    Knedelki typowe dla kuchni niemieckiej, solidne i z dodatkiem szynki. Podajemy do mięsa z dużą ilością sosu, ale takiego mięsnego, nie pomidorowego, albo do czystego rosołu.
  • Chleb kukurydziany z jalapeno
    Doskonały amerykański chleb z kaszki kukurydzianej, czyli polenty. Ja tam najbardziej lubię go na letnio, jako dodatek do kolacyjnej sałatki, ale Amerykanie używają go przede wszystkim do nadziania świątecznego (Thanksgiving!) indyka. Nie muszę dodawać, że jest moje ulubione nadzienie...




Podziel się linkiem:


Komentarze: