Łatwy i dość szybki - o ile to możliwe z ciastem drożdżowym - przepis na spód do różnych pizzopodobnych placków.
Przepis na Ciasto drożdżowe słone >>
Nasza poczciwa mizeria - tym razem w greckim wydaniu.
Przepis na Mizeria z miętą >>
Wspaniały letni posiłek. Właściwie (oprócz kieliszka chłodnego wina, rzecz jasna) nie można sobie więcej życzyć...
Przepis na Spaghetti z owocami morza nr 2 >>
Prościutka, pięknie i egzotycznie pachnąca zapiekanka. Używamy do niej tych bananów, których skórka pokryła się już brązowymi plamkami - takie są najbardziej aromatyczne. Podajemy na ciepło, a jeśli komuś mało (np. kalorii...), niech dołoży jeszcze kulkę dobrych lodów rumowo-rodzynkowych.
Przepis na Antylski deser bananowy >>
Oto danie dla mojej Córki - ulubiona rybka (choć trzeba jeszcze pomóc przy obieraniu z ości) i szare krewetki, podlane zrumienionym masełkiem, żadnych podejrzanych kombinacji. Proste składniki, proste wykonanie - a całość bardzo elegancka.
Przepis na Pstrąg z krewetkowym sosem >>
Delikatna, młoda marchewka zamarynowana w oliwie, z czosnkiem i tymiankiem. Pyszna do białej gotowanej ryby, równie dobrze sprawdza się jako przystawka w klasycznym duchu francuskich ordewrów - jako element zdecydowanie łagodny.
Przepis na Młode marcheweczki z oliwą >>
Jeszcze jedna odmiana zapiekanych ziemniaków z serem - tym razem nieco lżejsza dla przewodu pokarmowego, bo z mlekiem, a nie ze śmietaną. Możemy więc sobie odbić, jeśli chodzi o mięso i zrobić na przykład karkówkę z grilla...
Przepis na Ziemniaki zapiekane z mlekiem >>
Prosta i bardzo smaczna sałatka z ziemniaków, z sosem majonezowo-jogurtowym. Doskonała jako dodatek do rozmaitych kiełbasek, żeberek i szaszłyków z grilla.
Przepis na "Przyjęciowa" sałatka z ziemniaków >>
Kolejny przepis na ulubione w kuchni francuskiej jajka w kokilkach - tym razem łączymy je z doskonałym owerniackim serem fourme d'Ambert, cukinią i laskowymi orzechami. Znakomite danie na ciągle modny brunch.
Przepis na Jajka z niebieskim serem i cukinią >>
Bliny gryczane to jedna z najlepszych rzeczy na świecie, nawet - niech stracę - bez kawiorku. Odrobina śmietany, siekane jajko na twardo, cebulka, dobry śledź - wszystko to pasuje do tych pulchnych placuszków. Wyznaję szczerze, że tego przepisu nie próbowałam, ale wygląda bardzo zachęcająco.
Przepis na Klasyczne bliny gryczane >>