W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Klasyczne bliny gryczane

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne

Klasyczne bliny gryczane

Bliny gryczane to jedna z najlepszych rzeczy na świecie, nawet - niech stracę - bez kawiorku. Odrobina śmietany, siekane jajko na twardo, cebulka, dobry śledź - wszystko to pasuje do tych pulchnych placuszków. Wyznaję szczerze, że tego przepisu nie próbowałam, ale wygląda bardzo zachęcająco.

Kraj pochodzenia: Rosja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 szklanki (1/2 l) pełnego mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 500 g (1/2 kg) mąki gryczanej
  • 150 g zwykłej mąki
  • 50 g mąki żytniej
  • 4 jajka
  • Klarowane masło (ghee) do smażenia

Klasyczne bliny gryczane - Opis przyrządzania:

Mleko mieszamy z 2 szklankami gorącej wody - płyn po zmieszaniu powinien być ciepły.
Odlewamy trochę płynu do miseczki, dodajemy drożdże i mieszamy, aż się rozpuszczą. Wlewamy do reszty płynu.
Mąki mieszamy w dużej misce, dodajemy łyżeczkę soli. Dolewamy drożdżowy płyn, cały czas mieszając - najlepiej ręcznym mikserem.
Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce na 8 (osiem) godzin.
Po tym czasie do ciasta dodajemy żółtka i mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem.
Bliny smażymy na małych patelenkach, na rozgrzanym klarowanym maśle. Wlewamy tyle ciasta, żeby wypełniło patelenkę, po czym smażymy mniej więcej 3 minuty z każdej strony - powinny być wyrośnięte i rumiane.
Usmażone bliny trzymamy w ciepłym piekarniku, pod przykryciem z folii aluminiowej.
Podajemy z kawiorem, śmietaną, siekanym jajkiem na twardo, cebulką, śledziem, wędzonym łososiem...

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Klasyczne bliny gryczane: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: tradycyjna

Wersja do druku


Podobne do Klasyczne bliny gryczane przepisy:

  • Naleśniki gryczane
    Klasyczne gryczane naleśniki, zwane we Francji "galettes". Plus instrukcja smażenia (dla potrzebujących).
  • Galettes (bretońskie naleśniki gryczane)
    Klasyczne galettes z mąki gryczanej. Doskonałe z rozmitymi słonymi nadzieniami, a także z miodem (najlepiej, oczywiście, gryczanym).
  • Blinki z cukinii z łososiem
    Delikatne placuszki z cukinią są daniem szybkim, łatwym i znakomitym. Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany i paskami wędzonego łososia.
  • Bliny Kuby Goldberga Bliny Kuby Goldberga
    Prościutkie bliny bez drożdży, a mimo to znakomite - o delikatnym smaku i różnorakim zastosowaniu: na słodko, na słono... Ja najbardziej lubię je z siekanym jajkiem na twardo, cebulką i kwaśną śmietaną. Kuba Goldberg (świeć Panie nad jego duszą) miał wiele zalet, a wśród nich niewątpliwy talent i zapał kucharski. Kiedyś o nim napiszę Gazetkę.
  • Blinki z grochu włoskiego z kaczką
    Oryginalna, inspirowana włoskimi i francuskimi plackami z cieciorki, przystawka, doskonale nadająca się na rozpoczęcie eleganckiego obiadu z menu śródziemnomorskim.


Podziel się linkiem:




Komentarze: