W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pstrąg z krewetkowym sosem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z ryb

Pstrąg z krewetkowym sosem

Oto danie dla mojej Córki - ulubiona rybka (choć trzeba jeszcze pomóc przy obieraniu z ości) i szare krewetki, podlane zrumienionym masełkiem, żadnych podejrzanych kombinacji. Proste składniki, proste wykonanie - a całość bardzo elegancka.

Kraj pochodzenia: Belgia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 8 filetów z pstrąga
  • olej z orzeszków ziemnych
  • 2 czubate łyżki masła
  • 200 g obranych szarych krewetek
  • 1/2 cytryny
  • łyżka drobno siekanej natki

Pstrąg z krewetkowym sosem - Opis przyrządzania:

Rybę myjemy, osuszamy i przeglądamy pod kątem ewentualnie pozostałych ości, solimy i (pardon) pieprzymy z obu stron.
Na dużej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Na gorący tłuszcz kładziemy rybę, skórą do dołu. Smażymy na sporym ogniu na ciemno złoty kolor, po czym ostrożnie, łopatką kuchenną, przewracamy rybę na drugą stronę. Smażymy już tylko minutę (filety z pstrąga są raczej cienkie), po czym zdejmujemy z patelni i trzymamy w cieple (na przykład w piekarniku).
Patelnię wycieramy z oleju kawałkiem kuchennego papieru i stawiamy znów na ogniu. Wkładamy masło, czekamy aż się roztopi, po czym podgrzewamy, aż przybierze złoty kolor - trzeba pilnować, bo łatwo się przypala!
Wkładamy krewetki, podgrzewamy przez 2 minuty, mieszając, po czym wlewamy sok z cytryny i dodajemy natkę. Mieszamy.
Filety kładziemy po dwa na ogrzanych talerzach i polewamy sosem krewetkowym.
Podajemy pstrągi z niemal dowolną postacią ziemniaków - najlepiej pasują malutkie młode kartofelki, Kremowe piure, Ziemniaki w szafranowym sosie...

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Pstrąg z krewetkowym sosem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Pstrąg z krewetkowym sosem przepisy:

  • Pstrągi (konkretnie filety) z kurkami
    Klasyczne francuskie danie (filets de truite aux girolles), proste i wyrafinowane jednocześnie. Do pstrąga podajemy malutkie gotowane kartofelki i jakąś zieloną jarzynkę - może szpinak w liściach albo brokuły...
  • Kotleciki rybne z Islandii
    Sztandarowe danie Islandii, popularne jak wyspa długa, szeroka i bezdrzewna. Jak większość dań skandynawskich - proste, bezpretensjonalne i szlachetnie czyste w smaku.
  • Pstrągi w sosie migdałowym
    Pstrągi z migdałami to znana i bardzo ceniona kombinacja. W tym przypadku migdały podgrzewamy w maśle o dźwięcznej nazwie noisette - czyli takim, które przez podgrzewanie osiągnęło kolor i zapach orzechów laskowych.
  • Pstrąg w laskowych orzeszkach
    Oryginalna wariacja na temat klasycznych pstrągów z migdałami. Podajemy z malutkimi ziemniaczkami i warzywami wiosennymi (patrz przepis).
  • Klasyczna sola w maśle (sole meuniere) Klasyczna sola w maśle (sole meuniere)
    Absolutny klasyk - filety z soli bez skóry, smażone w sporej ilości masła (to nie jest przepis dla osób stosujących dietę beztłuszczową...), podawane z cytryną i natką. Podajemy z małymi gotowanymi kartofelkami i sałatą.


Podziel się linkiem:




Komentarze: