Paski kaczej piersi w lepkim, miodowym sosie z ziarenkami zielonego pieprzu. Doskonała i błyskawiczna kolacja w sytuacji, kiedy nie bardzo wiemy, co tym gościom dać... Do kaczki pasują wszelkie zielone warzywa (brokuły, zielona fasolka, bób, paksoi...) i właściwie każdy węglowodanowy dodatek: ryż (świetny jest brązowy), chiński makaron jajeczny, piure ziemniaczane, smażone kartofelki.
Przepis na Piersi z kaczki z miodem i zielonym pieprzem >>
Upiekłam ten mazurek ostatnio dla amerykańskich skautów i wyobraźcie sobie, że w mgnieniu oka wszystko znikło... Czyli Amerykanie jednak nie muszą mieć wszystkiego z gotowych mieszanek...
Przepis na Mazurek kokosowo-orzechowy >>
Moje ukochane warzywo, tym razem na słodko-kwaśno. Ciepłą jarzynkę podajemy do pieczonej lub smażonej jagnięciny lub do ryb wszelkiego autoramentu. Na zimno - doskonały dodatek do wędlin, pasztetów i żółtego sera.
Przepis na Koper włoski z pomarańczą >>
Znakomity Tourte z lekko gorzkawym nadzieniem z duszonej cykorii i alzackiego sera Munster. Podajemy na miłą, niezobowiązującą kolację, koniecznie z sałatą i kieliszkiem chłodnego alzackiego białego wina.
Przepis na Tourte z cykoriÄ… >>
Bardzo prosty sposób na ładny, soczysty kawałek dorsza, jednej z najlepszych ryb na świecie. Podajemy z piure z ziemniaków, albo małymi gotowanymi kartofelkami, albo smażonymi, albo pieczonymi w plastrach...
Przepis na Znakomity dorsz z tymiankiem >>
Jeden z najsłynniejszych, najbardziej klasycznych deserów, jakie (coraz rzadziej) można znaleźć na tym niedoskonałym świecie. Krem jest znakomity, o czystym smaku i jedwabistej konsystencji.
Przepis na Krem karmelowy, klasycznie francuski >>
Bardzo zimowa i bardzo pyszna klasyczna zapiekanka z ziemniaków - tym razem z miłym dodatkiem niebieskiego sera. Jemy ją natychmiast po wyjęciu z pieca - możemy podać jeszcze sałatę z winegretem lub (w wersji bardziej wystawnej) rozmaite francuskie wędliny i marynaty dla zaostrzenia smaku.
Przepis na Gratin dauphinois (czyli zapiekanka z Delfinatu) z niebieskim serem >>
Dawno, dawno temu byłam na wielkim przyjęciu u Kanadyjczyków. Na główne danie pani domu zrobiła indyka, ale nie w całości, tylko w kawałkach. Kawałki były smażone, a potem zalane takim właśnie sosem, z żurawinami i śmietaną. Było to bardzo dobre (podane z ryżem i jakimiś jarzynami, ale nie pamiętam już, jakimi).
Przepis na Ciepły sos żurawinowy ze śmietaną >>
Doskonała alternatywa dla hamburgerów - Wielki Post się zbliża, więc takie kotlety będą jak znalazł. Do tego masa warzyw, surowych i gotowanych i będzie nie tylko pysznie i postnie, ale również zdrowo.
Przepis na Kotleciki z fasoli i grzybów >>
Najulubieńsza pasta do chleba moich Dzieci - najlepsza na grzankach z białego chleba, choć ja akurat lubię ją na razowym chlebie. Przepis zawdzięczam nieżyjącemu już Przyjacielowi naszej rodziny - Kubie Goldbergowi, cudownemu człowiekowi.
Przepis na Najlepsza pasta z jajek i awokado >>
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |