Włoska zapiekanka z kopru i porów, ze sporą ilością parmezanu. Lubię zjeść do niej po prostu kawałek bagietki (pyszna kolacja, z kieliszkiem różowego wina), ale możemy tę zapiekankę potraktować też jako jarzynkę do mięsa, czy – jeszcze lepiej – ryby.
Przepis na Mój ulubiony koper włoski (zapiekany) >>
Wiosenna sałatka z młodych listków szpinaku z majonezowo-musztardowym sosem. Z kawałkiem świeżej bagietki lub razowego chleba staje się doskonałym daniem kolacyjnym.
Przepis na Prościutka sałatka ze szpinaku z jajkami >>
Doskonała i oryginalna pogryzka do piwa czy wina - jeśli chcemy ją podać na przyjęciu koktajlowym, kroimy skorzonerę w mniejsze kawałki, a po usmażeniu trzymamy w ciepłym piekarniku.
Przepis na Skorzonera smażona z pecorino >>
Doskonały gościowy deser z ciemnej i białej czekolady. Markizę możemy zrobić kilka dni przed podaniem i trzymać w zamrażalniku, trzeba tylko pamiętać, żeby ją dokładnie owinąć folią plastikową (żeby nie pojawił się szron).
Przepis na Mrożona markiza z suszonymi śliwkami >>
Zupełnie przypadkowo udało mi się ostatnio zrobić sok, wyjątkowo odpowiadający mi smakiem. W związku z tym zapisuję proporcje - tak na wszelki wypadek.
Przepis na Sok bardzo zdrowy, wiosenny >>
Doskonała, lekka przystawka z ryby najpierw usmażonej, a potem zamarynowanej w pikantnej marynacie. Danie dla wielbicieli zielonych papryczek jalapeno (czyli między innymi dla mnie).
Przepis na Escabeche z białej ryby >>
Przepis typu: "znacie? no to posłuchajcie...". Nic w nim nie ma nadzwyczajnego, ale czasem trzeba sobie przypomnieć, że takie proste i dobre rzeczy istnieją. Do kotlecików świetnie pasują spaetzle (np. Kluseczki ze świeżego szpinaku).
Przepis na Polędwiczki cielęce z gorgonzolą >>
Bardzo przyjemna zupa-krem z podsmażonymi boczniakami - połączenie ziemniaków i grzybów w zupie jest typowe dla krajów byłego Imperium Cesarsko-Królewskiego.
Przepis na Kartoflanka z boczniakami >>
Bardzo smaczna, oryginalna kiszona kapustka - świetny dodatek do pieczonego schabu, smażonej karkówki, kurczaka lub perliczki...
Przepis na Kiszona kapusta z rodzynkami >>
Lody bez maszynki, o miłym smaku ajerkoniaku (o, do rymu wyszło...). Dzięki dodatkowi alkoholu, lody mają miękką i kremową konsystencję, a ciasteczka amaretti miło chrupią. Lody podajemy w zgrabnych kostkach i polewamy sosem z borówek amerykańskich.
Przepis na Parfait z ajerkoniakiem i borówkami amerykańskimi >>