Peynirli tepsi boregi, czyli borek albo burek to doskonałe tureckie ciasto nadziewane białym serem (na słono). Cieniutkie płaty ciasta filo (lub yufka - po turecku) po upieczeniu są złote i kruche, a farsz serowy ma kremową konsystencję. Wspaniałe danie dla wegetarian!
Przepis na Borek, burek (peynirli tepsi boregi) czyli tureckie ciasto z serem >>
Bardzo eleganckie danie - ciemnozłoty pieróg z łososiem i masą ziół. Pamiętajmy tylko, że lepiej ciasto francuskie leciutko przepiec, niż je nie dopiec... Jeśli mamy talent plastyczny, możemy przed pieczeniem ozdobić wierzch ciasta wycinankami z tegoż.
Przepis na Łosoś z ziołami w cieście francuskim >>
Przepyszne świeże karczochy w mocno czosnkowym, ale delikatnym sosie. Przyznam, że jeśli mam jeszcze w domu jakieś świeże zioła, to też je dorzucam do garnka - doskonały jest szczególnie estragon, ale i rozmaryn się nada. Świetna przystawka przed kolacją w stylu śródziemnomorskim.
Przepis na Karczochy po prowansalsku >>
No, chwilę się trzeba pomęczyć przy tym przepisie, ale warto - alzackie tarty słyną ze swego znakomitego smaku. Nie pamiętam, skąd mam ten przepis, ale w oryginale napisany był po francusku - jest więc szansa, że przepis jest autentyczny...
Przepis na Alzacka tarta sernikowo-cytrynowa >>
Bardzo prosta, ale równie smaczna salsa o pięknym pomarańczowym kolorze. Ilość papryczek chilli regulujemy zgodnie z potrzebą (ja tam lubię dużo). Podajemy do wszelkich dań mięsnych o rodowodzie meksykańskim.
Przepis na Meksykańska salsa ze słodkich ziemniaków >>
Jeszcze jeden sposób na zużytkowanie nadmiaru zimowych owoców - soczyste polędwiczki w lepkim słodko-kwaśnym sosie są znakomite, zwłaszcza z domowymi krokiecikami z ziemniaków. Chociaż, jak się tak zastanowić, to Krokieciki z kalafiora też byłyby niezłe...
Przepis na Polędwiczki wieprzowe z pomarańczami i miodem >>
Elegancka ryba na surowo - mój ulubiony typ przystawki. Podajemy z dużą ilością świeżej bagietki i takąż ilością białego lub różowego wina.
Przepis na Kolorowe carpaccio z łososia i dorsza >>
Kremowa zupa - zarówno w konsystencji i kolorze. Oryginalny smak topinamburów nie każdemu przypada do gustu, ale spróbować zawsze warto, zwłaszcza jeśli przy stole mamy Anglosasów.
Przepis na Angielska zupa z topinamburów >>
Trochę jak flan albo jak tarta z samego nadzienia, bez ciasta... Bardzo smaczne danie obiadowe lub kolacyjne z zupełnie już zapomnianego warzywa. Podajemy z bagietką i sałatką z pomidorów (na przykład).
Przepis na Zapiekanka z boćwiny z cytryną >>
Bardzo dobra zakąska pod wino - mule w słodkawej winnej zalewie, z marchewką i kaparami. Podajemy w eleganckich miseczkach, z dużą ilością świeżej, chrupiącej bagietki.
Przepis na Escabeche z muli >>