W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Jajka z niebieskim serem i cukinią

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Jajka z niebieskim serem i cukinią

Kolejny przepis na ulubione w kuchni francuskiej jajka w kokilkach - tym razem łączymy je z doskonałym owerniackim serem fourme d'Ambert, cukinią i laskowymi orzechami. Znakomite danie na ciągle modny brunch.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • masło do smarowania miseczek
  • niezbyt duża cukinia
  • 4 łyżki kremowej śmietanki
  • 4 bardzo świeże jajka
  • 50 g sera fourme d'Ambert
  • 4 łyżki wyłuskanych orzechów laskowych
  • 2 łyżki siekanego szczypiorku

Jajka z niebieskim serem i cukinią - Opis przyrządzania:

4 żaroodporne miseczki smarujemy masłem.
Cukinię myjemy, osuszamy, odcinamy końce, ścieramy na grubej tarce. Solimy i (pardon) pieprzymy. Napełniamy miseczki cukinią do 1/3 wysokości.
Do każdej miseczki wlewamy po łyżce śmietanki, po czym wbijamy po jajku - ostrożnie, żeby nie rozlać żółtek.
Ser kroimy w kawałeczki i rozdzielamy między miseczki.
Orzechy siekamy, po czym posypujemy nimi jajka. Na koniec oprószamy każdą porcję siekanym szczypiorkiem.
Każdą miseczkę przykrywamy folią plastikową.
Sporą i głęboką patelnię stawiamy na ogniu. Wlewamy gorącą wodę do wysokości 3 cm. Ostrożnie wkładamy miseczki i gotujemy na małym ogniu (woda powinna tylko lekko bąbelkować) przez 10 minut - żółtka powinny być nadal płynne.
Wyjmujemy miseczki z wody, zdejmujemy folię - uwaga, żeby się nie poparzyć! - i stawiamy je na talerzykach.
Podajemy na gorąco, z grzankami pokrojonymi w paluszki, żeby łatwiej je było maczać w żółtku.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować Jajka z niebieskim serem i cukinią: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Jajka z niebieskim serem i cukinią przepisy:

  • Tortilla z cukinią
    Wariacja na temat klasycznego hiszpańskiego omletu. Dobre danie na brunch.
  • Risotto grzybowe z cukinią
    Bardzo pyszne risotto z młodziutką cukinią i suszonymi prawdziwkami.
  • Risotto z cukinią i rukolą
    Letnie, zielono risotto. Cukinie, jak zwykle - im mniejsze, tym lepsze.
  • Tarta "fine" z cukinią Tarta
    Moja własna tarta na domowym cieście francuskim. Nie jest to dzieło z kategorii "natchnionych", ale bardzo udany (nie chwaląc się) sposób na wykorzystanie nadmiaru cukinii. Tarta jest ładna, smaczna i niezobowiązująca, pasuje do niej zarówno herbata, jak i wino w dowolnym kolorze. Kilka listków sałaty z winegretem takim czy innym, i mamy kolację!
  • Omlet z cukinią
    Klasyczne danie z basenu Morza Śródziemnego. Omlet można jeść na ciepło jako nieduże, pożywne danko (z sałatą i bagietką), albo też podać na zimno jako jeden z elementów na półmisku mezze.


Podziel się linkiem:




Komentarze: