Kolejny przepis na ulubione w kuchni francuskiej jajka w kokilkach - tym razem łączymy je z doskonałym owerniackim serem fourme d'Ambert, cukinią i laskowymi orzechami. Znakomite danie na ciągle modny brunch.
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Jajka z niebieskim serem i cukiniÄ… - Opis przyrzÄ…dzania:
4 żaroodporne miseczki smarujemy masłem.
Cukinię myjemy, osuszamy, odcinamy końce, ścieramy na grubej tarce. Solimy i (pardon) pieprzymy. Napełniamy miseczki cukinią do 1/3 wysokości.
Do każdej miseczki wlewamy po łyżce śmietanki, po czym wbijamy po jajku - ostrożnie, żeby nie rozlać żółtek.
Ser kroimy w kawałeczki i rozdzielamy między miseczki.
Orzechy siekamy, po czym posypujemy nimi jajka. Na koniec oprószamy każdą porcję siekanym szczypiorkiem.
Każdą miseczkę przykrywamy folią plastikową.
Sporą i głęboką patelnię stawiamy na ogniu. Wlewamy gorącą wodę do wysokości 3 cm. Ostrożnie wkładamy miseczki i gotujemy na małym ogniu (woda powinna tylko lekko bąbelkować) przez 10 minut - żółtka powinny być nadal płynne.
Wyjmujemy miseczki z wody, zdejmujemy folię - uwaga, żeby się nie poparzyć! - i stawiamy je na talerzykach.
Podajemy na gorąco, z grzankami pokrojonymi w paluszki, żeby łatwiej je było maczać w żółtku.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: jajka
Kiedy przygotować Jajka z niebieskim serem i cukinią: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |