W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Antylski deser bananowy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Antylski deser bananowy

Prościutka, pięknie i egzotycznie pachnąca zapiekanka. Używamy do niej tych bananów, których skórka pokryła się już brązowymi plamkami - takie są najbardziej aromatyczne. Podajemy na ciepło, a jeśli komuś mało (np. kalorii...), niech dołoży jeszcze kulkę dobrych lodów rumowo-rodzynkowych.

Kraj pochodzenia: Antyle

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • łyżka masła
  • 6 bardzo dojrzałych bananów
  • strąk wanilii
  • pomarańcza
  • 4 jajka
  • 100 ml syropu cukrowego (z trzciny cukrowej lub z przepisu Syrop cukrowy)
  • 50 ml ciemnego rumu
  • 200 ml kremowej śmietanki

Antylski deser bananowy - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 210 stopni.
Sporą, płaską formę żaroodporną smarujemy masłem.
Banany obieramy, kroimy wzdłuż na pół i układamy w formie.
Wanilię kroimy wzdłuż na pół i łyżeczką wydłubujemy czarne, lepkie pesteczki.
Pomarańczę szorujemy w gorącej wodzie, wycieramy. Na drobnej tarce ścieramy tyle skórki, żeby otrzymać mniej więcej łyżeczkę. Wyciskamy sok.
Jajka wbijamy do miski i ubijamy na gładką masę (mikserem lub widelcem). Dodajemy wanilię, skórkę i sok z pomarańczy, syrop cukrowy, rum i śmietankę. Ubijamy na gładką masę.
Kremem polewamy banany i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut - zapiekanka powinna być dobrze przyrumieniona.
Gotowy deser wyjmujemy z pieca i odstawiamy do przestygnięcia.
Podajemy na ciepło, choć jeśli coś zostanie, na zimno też będzie dobre.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Antylski deser bananowy: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Antylski deser bananowy przepisy:

  • Mus jogurtowy z bananami
    Zrobiłam ten deser dziś na lunch dla Pań z Klubu, tylko że przekładałam bananami w karmelowej marynacie, a nie smażonymi. Do tego dałam puchaty karmel, chipsy bananowe i bananową tarte tatin...
  • Banany po kreolsku
    Błyskawiczny bananowy deser z akcentami amerykańskiego Południa. Aby oddać się rozpuście bez ograniczeń, obok ciepłych bananów kładziemy kulkę dobrych lodów kokosowych.
  • Krem bananowy z sezamem
    Delikatny krem z jajek, śmietanki i bananów, z karmelem na wierzchu. Bardzo smaczny, szczególnie dobrze sprawdza się po grillu o tematyce egzotycznej.
  • Flan bananowy Flan bananowy
    Błyskawiczny, prościutki krem, który robimy, gdy banany, które mamy w domu, dojrzewają zbyt szybko. Wszystkie składniki kremu miksujemy po prostu ze sobą i pieczemy w kąpieli wodnej. Voila!
  • Banany pieczone z rumem
    Banany na ciepło to zupełnie inne owoce, niż te na surowo. Rozgrzewający zimowy deser.


Podziel się linkiem:




Komentarze: