Prościutka, pięknie i egzotycznie pachnąca zapiekanka. Używamy do niej tych bananów, których skórka pokryła się już brązowymi plamkami - takie są najbardziej aromatyczne. Podajemy na ciepło, a jeśli komuś mało (np. kalorii...), niech dołoży jeszcze kulkę dobrych lodów rumowo-rodzynkowych.
Kraj pochodzenia: Antyle
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Antylski deser bananowy - Opis przyrzÄ…dzania:
Nagrzewamy piekarnik do 210 stopni.
Sporą, płaską formę żaroodporną smarujemy masłem.
Banany obieramy, kroimy wzdłuż na pół i układamy w formie.
Wanilię kroimy wzdłuż na pół i łyżeczką wydłubujemy czarne, lepkie pesteczki.
Pomarańczę szorujemy w gorącej wodzie, wycieramy. Na drobnej tarce ścieramy tyle skórki, żeby otrzymać mniej więcej łyżeczkę. Wyciskamy sok.
Jajka wbijamy do miski i ubijamy na gładką masę (mikserem lub widelcem). Dodajemy wanilię, skórkę i sok z pomarańczy, syrop cukrowy, rum i śmietankę. Ubijamy na gładką masę.
Kremem polewamy banany i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut - zapiekanka powinna być dobrze przyrumieniona.
Gotowy deser wyjmujemy z pieca i odstawiamy do przestygnięcia.
Podajemy na ciepło, choć jeśli coś zostanie, na zimno też będzie dobre.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Antylski deser bananowy: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |