Piękna jest Jura francuska - góry, pastwiska, kamienne miasteczka, drogi wzdłuż strumieni... I znakomita kuchnia! Wino z tego regionu jest specyficzne i wysoko cenione, również w euro. Lekko ziemny, ziołowy posmak nie każdemu odpowiada, ale dla mnie białe jurajskie wino jest jednym z najciekawszych we Francji. Do kurczaka wlewamy pół butelki, a resztę... sami zdecydujcie!
Przepis na Jurajski kurczak >>
Elegancki deser z jabłek i migdałów w miodowym sosie. Doskonały na mroźny wieczór, z małym kieliszeczkiem Calvadosu...
Przepis na Deser z jabłek z migdałami >>
Bardzo przyjemna sałatka z buraczków, doprawionych jakże wielkanocnym chrzanem. Pasuje do wszelkich mięs na zimno, zaś na co dzień - szczególnie dobrze do sztuki mięsa.
Przepis na Wielkanocna sałatka z buraczków >>
Jedna z bardziej klasycznych past, niestety rzadko spotykana poza rodzinnym Lacjum. Jeśli nie mamy typowej dla tego regionu wędliny, czyli guanciale, używamy pancettty. Jednak bez prawdziwego sera pecorino się nie obejdzie - jest on główną gwiazdą dania. Na szczęście niemal wszędzie można go dostać.
Przepis na Pasta alla Gricia >>
Belgowie potrafią z cykorią zrobić nawet pizzę... Ten przepis nie idzie tak daleko, a duszona cykoria w skorupce z rumianej szynki, podlana "mocnym" sosem serowym, jest naprawdę bardzo pyszna. Jedno z moich ulubionych dań.
Przepis na Cykoria z szynkÄ… i sosem serowym >>
Dość wytrawny, przyjemnie miętowo-zielony koktajl, doskonały na aperitif. Nie wiem, dlaczego upadły anioł ma być zielony i w dodatku zimny...
Przepis na Upadły Anioł czyli Fallen Angel >>
Zabawna sałatka kolacyjna z fasolki szparagowej, gotowanych krewetek i smażonego makaronu, który przyjemnie chrupie w zębach.
Przepis na Sałatka z fasolki z krewetkami >>
Ten deser zdecydowanie robi wrażenie - wielka, puchata beza, z bitą śmietaną i masą owoców. Wszyscy pewnie wiedzą, ale na wszelki wypadek przypomnę, że nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej, która podczas tryumfalnego tournée po Australii (choć Nowozelandczycy twierdzą, że było to na ich wyspie) w latach 20. ubiegłego wieku chciała zjeść na deser coś lekkiego... Biała puchata beza doskonale spełniała ten warunek, a egzotyczne owoce na wierzchu musiały wyglądać szczególnie kusząco dla obywatelki ZSRR.
Przepis na Pawłowa (czyli pavlova) klasyczna >>
Ach, człowiek stęsknił się już za dojrzałymi, pachnącymi pomidorami... W zimie najlepsze (a właściwie jedyne jadalne) są ciemnoczerwone podłużne pomidorki koktajlowe, więc jeśli dostaniemy ataku letniej tęsknoty, może ta sałatka podniesie nas na duchu.
Przepis na Caprese na zimowo i bogato >>
Byłam niedawno w tureckim markecie i nie umiałam się oprzeć najróżniejszym odmianom papryki. Ta długa, jasnozielona jest znakomita zarówno na surowo, jak i duszona nadziewana, ale w tym przepisie świeci szczególnym blaskiem. Świeży zgrillowany tuńczyk, masa czosnku i właśnie papryka to błyskawiczna i przepyszna kombinacja, którą serdecznie polecam.
Przepis na Świeży tuńczyk z czosnkiem i papryką >>
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |