W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / "Przyjęciowa" sałatka z ziemniaków

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

"Przyjęciowa" sałatka z ziemniaków

Prosta i bardzo smaczna sałatka z ziemniaków, z sosem majonezowo-jogurtowym. Doskonała jako dodatek do rozmaitych kiełbasek, żeberek i szaszłyków z grilla.

Kraj pochodzenia: Niemcy

Liczba porcji: 8-10

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 1/2 kg ziemniaków o zwartym miąższu
  • 2 czerwone cebule
  • mały pęczek koperku
  • opakowanie mieszanych kiełków
  • surowe żółtko
  • łyżka musztardy z Dijon
  • łyżeczka proszku curry
  • 200 ml (niepełna szklanka) oleju słonecznikowego
  • 300 ml gęstego jogurtu naturalnego (tureckiego lub greckiego)
  • sok z cytryny do smaku
  • łyżka ziaren różowego pieprzu

"Przyjęciowa" sałatka z ziemniaków - Opis przyrządzania:

Ziemniaki szorujemy szczoteczką pod strumieniem zimnej wody. Wkładamy do garnka, dodajemy łyżkę soli, zalewamy wrzątkiem i stawiamy na ogniu. Gotujemy mniej więcej 20 minut, aż będą miękkie, ale się nie rozpadną. Odcedzamy, chwilę odparowujemy na małym ogniu, po czym odstawiamy do przestygnięcia. Ciepłę ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w plasterki o grubości, powiedzmy, 1/2 cm.
Czerwone cebulki obieramy, drobno siekamy i dodajemy do ziemniaków.
Koperek myjemy, osuszamy, siekamy i dodajemy do ziemniaków.
Kiełki myjemy, starannie osuszamy i dodajemy do ziemniaków.
Robimy sos: żółtko wkładamy do szklanej miski, dodajemy musztardę i curry. Dolewamy olej, kropla po kropli, cały czas mieszając (może być ręcznym mikserem). Ważne, żeby pamiętać, żeby żółtko i olej miały tę samą, pokojową temperaturę.
Kiedy powstanie gęsty majonez, dodajemy sok z cytryny i sól do smaku, może jeszcze trochę curry, jeśli komuś to pasuje. Dodajemy jogurt i starannie mieszamy.
Różowy pieprz rozgniatamy w moździerzu, dodajemy do sosu.
Sos mieszamy delikatnie z ziemniakami i podajemy.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować "Przyjęciowa" sałatka z ziemniaków: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do "Przyjęciowa" sałatka z ziemniaków przepisy:

  • Sałatka z zielonych szparagów z sosem (nazwijmy go) śródziemnomorskim
    Sezon na zielone szparagi już tuż tuż, za rogiem można powiedzieć. To jedno z najmilszych i najwdzięczniejszych warzyw, dobre na surowo i po ugotowaniu (a jeśli przegotujemy, to miksujemy i mamy zupę), na ciepło i na zimno. W tej sałatce przyozdabiamy szparagi sosem-salsą z czerwonej papryki z czosnkiem i oliwkami, co robi szparagom dobrze nie tylko w sensie smaku, ale i wyglądu.
  • Islandzka sałatka z ziemniaków
    Każdy kraj skandynawski (bałtycki zresztą też) ma swoją ukochaną wersję sałatki z ziemniaków. Ten akurat przepis pochodzi z Islandii - taką sałatkę podaje się do grillowanego mięsa lub kiełbasek; świetna jest też na przyjęciach.
  • Sałatka z muli z rzodkiewkami
    Wiosenna sałatka z moich ukochanych skorupiaków, z pysznym i oryginalnym sosem. Świetna na kolację, z dodatkiem chrupiącej bagietki lub żytniego chleba.
  • Sałatka ziemniaczana z cytryną
    Sałatki z kartofli doskonale pasują do wszelkich grillowanych mięs. Ta tutaj - z młodych ziemniaków z sosem cytrynowym i koperkiem - równie dobrze sprawdza się z rybą z rusztu.
  • Sałatka z młodych buraczków z dobrym sosem Sałatka z młodych buraczków z dobrym sosem
    Tak, wiem, wiem. Powtarzam się. Przynudzam. To już piąta sałatka z buraczków z serem w PieceOfCake! Ale jak widzę na targu te nieduże buraczki z botwinką, takie ozdobne, młodziutkie, kuszące, to nie potrafię się powstrzymać i kupuję. Z botwinki robię chłodnik lub... tak, właśnie botwinkę, po czym zostają te piękne buraczki, z którymi coś trzeba zrobić. Coś? Konkretnie sałatkę!


Podziel się linkiem:




Komentarze: