Delikatna, młoda marchewka zamarynowana w oliwie, z czosnkiem i tymiankiem. Pyszna do białej gotowanej ryby, równie dobrze sprawdza się jako przystawka w klasycznym duchu francuskich ordewrów - jako element zdecydowanie łagodny.
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
MÅ‚ode marcheweczki z oliwÄ… - Opis przyrzÄ…dzania:
Nastawiamy garnek z osolonÄ… wodÄ….
Marchewki skrobiemy pod strumieniem zimnej wody, odcinamy nać i korzonki.
Wrzucamy marchewkę do wrzącej wody i gotujemy, aż będzie niemal miękka. Odcedzamy i wkładamy do miski.
W tak zwanym międzyczasie obieramy czosnek i kroimy go w cieniutkie plasterki.
Do gorącej marchewki dodajemy czosnek, tymianek, ocet i oliwę. Starannie, choć delikatnie, mieszamy.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, odstawiamy do wystygnięcia.
Miskę przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin w temperaturze pokojowej, żeby smaki się przegryzły.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Młode marcheweczki z oliwą: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |