W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Młode marcheweczki z oliwą

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Młode marcheweczki z oliwą

Delikatna, młoda marchewka zamarynowana w oliwie, z czosnkiem i tymiankiem. Pyszna do białej gotowanej ryby, równie dobrze sprawdza się jako przystawka w klasycznym duchu francuskich ordewrów - jako element zdecydowanie łagodny.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • duży pęczek młodej drobnej marchewki
  • 4 ładne ząbki czosnku
  • łyżeczka listków świeżego tymianku
  • 3 łyżki octu z cydru
  • 150 ml oliwy z oliwek

Młode marcheweczki z oliwą - Opis przyrządzania:

Nastawiamy garnek z osoloną wodą.
Marchewki skrobiemy pod strumieniem zimnej wody, odcinamy nać i korzonki.
Wrzucamy marchewkę do wrzącej wody i gotujemy, aż będzie niemal miękka. Odcedzamy i wkładamy do miski.
W tak zwanym międzyczasie obieramy czosnek i kroimy go w cieniutkie plasterki.
Do gorącej marchewki dodajemy czosnek, tymianek, ocet i oliwę. Starannie, choć delikatnie, mieszamy.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, odstawiamy do wystygnięcia.
Miskę przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin w temperaturze pokojowej, żeby smaki się przegryzły.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Młode marcheweczki z oliwą: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Młode marcheweczki z oliwą przepisy:

  • Marchewka z kminem rzymskim
    Jarzynka dla wielbicieli kminu rzymskiego - czyli na przykład dla mnie. Tradycyjnie podaje się taką marchewkę na przystawkę, ale równie dobra jest jako dodatek do kurczaka lub duszonego królika.
  • Pikle z kalafiora
    Coś ostatnio w moich ekologicznych warzywkach za często pojawiają się kalafiory... Te pikle są znakomitym wyjściem z sytuacji kalafiorowego nadmiaru - łatwo się je robi, dobrze się przechowują i są bardzo smaczne (a w każdym razie ja je lubię). Możemy różyczki kalafiora ponabijać na wykałaczki i przyszpilić do kostek żółtego sera, możemy po prostu podać je w miseczce jako dodatek do zimnych mięs.
  • Bliskowschodnia zupa z bobu
    Wiosenna, solidna zupa z młodych warzyw - coś jakby minestrone, ale przyprawiona kolendrą i harissą. Świetna jako jedno danie, z czosnkową bagietką lub arabskim chlebkiem.
  • Turecka sałatka z selera
    Pyszna sałatka z selera korzeniowego i marchewki z orzechowym sosem. Podajemy ją jako przystawkę lub dodatek do mięsa, na przykład pieczonego kurczaka.
  • Warzywa z zalewie z białego wina
    Warzywa w sosie typu escabeche - z białym winem, listkami laurowymi i pieprzem. Bardzo smaczny dodatek do wszelkich dań z grilla, może także posłużyć jako lekka wegetariańska przystawka.


Podziel się linkiem:




Komentarze: