Trudno nawet nazwać to przepisem - to raczej sposób, jak przygotować podstawę tak wielu jabłkowych dań.
Przepis na Podstawowe piure (przecier) z jabłek >>
A nuż się trafi ciepły październikowy dzień? Wówczas zupka będzie jak znalazł (oczywiście z malutkimi grzankami). Jeśli jednak prawdziwa jesień pokaże, co potrafi i na ciepłe dni nie da się już liczyć, pamiętajmy o tym przepisie w przyszłe lato.
Przepis na Chłodnik jabłkowy z curry >>
Znakomita tarta kolacyjna, z jabłkami, cebulką, boczkiem i serem. Czyż zawsze musi być szarlotka?
Przepis na Tarta z cebulą i jabłkami >>
Bardzo gęsta (do krojenia nożem) marmolada, zwana w dawnych czasach serem jabłecznym - w krajach anglosaskich do dziś mówi się o niej "apple cheese". Dobrze byłoby, gdyby część jabłek była niezupełnie dojrzała - więcej pektyn powoduje lepsze ścinanie masy. Z takiej marmolady można wycinać foremką małe marmoladki i obtaczać je w drobnym cukrze...
Przepis na Marmolada z jabłek (apple cheese) z cydrem >>
Ciekawa, jesienna odmiana popularnych hamburgerów - zamiast wołowiny kurczak, a zamiast pomidora z cebulką - smażone plastry jabłek. Tradycyjnie burgery podajemy w bułkach, ale jeśli ktoś woli wersję mniej węglowodanową, niech z pieczywa zrezygnuje - wówczas bardzo się przyda jakaś sałatka, na przykład Kreolska surówka z kapusty lub Sałatka Waldorf (jeszcze więcej jabłek!).
Przepis na Burgery z kurczaka z jabłkiem >>
Klasyczny francuski wiejski deser - w sposób charakterystyczny dla oszczędnych Francuzów pozwala zużyć nadmiar jesiennych owoców, gdyż każdy rodzaj jabłek tutaj się nada. Porcja jest spora, możemy więc zaprosić gości, niech się cieszą.
Przepis na Karmelowy deser z jabłek (caramel de pommes) >>
Brytyjczycy do wieprzowiny najchętniej jedzą sos jabłeczny doprawiony szałwią. W tym przepisie mamy niejako dekonstrukcję tego dania, gdyż jabłka podajemy w połówkach, a nie w postaci sosu. Do tak przygotowanego mięsa podajemy piure lub małe pieczone ziemniaczki.
Przepis na Angielskie kotlety z jabłkami i szałwią >>
Francusko-włoska odmiana naszych grzybków w occie - można je jeść jako dodatek do mięsa, jako sos do spaghetti lub element risotta.
Przepis na Leśne grzyby w oliwie >>
Flan, czyli zapiekany kremik w formie zgrabnej babeczki. Podajemy jako subtelnÄ… przystawkÄ™ lub jako dodatek do dziczyzny.
Przepis na Francuski flan z prawdziwków >>
Szalenie elegancka zupa z "garniturem" z mini warzyw i prawdziwków. Na bardzo wytworny obiad, wielką jesienną okazję, dla zaimponowania samym sobie...
Przepis na Bulion z prawdziwkami >>
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |