Jeszcze jedna odmiana zapiekanych ziemniaków z serem - tym razem nieco lżejsza dla przewodu pokarmowego, bo z mlekiem, a nie ze śmietaną. Możemy więc sobie odbić, jeśli chodzi o mięso i zrobić na przykład karkówkę z grilla...
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Ziemniaki zapiekane z mlekiem - Opis przyrzÄ…dzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Żaroodporną formę smarujemy łyżką masła.
Mleko wlewamy do garnka, dodajemy tymianek, stawiamy na małym ogniu i doprowadzamy do wrzenia.
Cebule obieramy, kroimy w półplasterki i podsmażamy na pozostałym maśle przez 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w jak najcieńsze plasterki.
Parmezan ścieramy na drobnej tarce.
Połowę ziemniaczanych plasterków wkładamy do przygotowanej formy tak, aby zachodziły na siebie i tworzyły równą warstwę.
Solimy, (pardon) pieprzymy, oprószamy świeżo startą gałką i kilkoma łyżkami parmezanu. Polewamy połową tymiankowego mleka.
Teraz kładziemy uduszoną cebulę, posypujemy znów odrobina gałką i parmezanem. Na wierzch kładziemy resztę ziemniaków, znów solimy, (hm) pieprzymy, posypujemy gałką i resztą parmezanu, polewamy równomiernie resztą mleka.
Wstawiamy na godzinÄ™ do nagrzanego piekarnika.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Ziemniaki zapiekane z mlekiem: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska