W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Spaghetti z owocami morza nr 2

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Spaghetti z owocami morza nr 2

Spaghetti z owocami morza nr 2

Wspaniały letni posiłek. Właściwie (oprócz kieliszka chłodnego wina, rzecz jasna) nie można sobie więcej życzyć...

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg świeżych sercówek (cockles)
  • 1 kg muli
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • 3 dojrzałe pomidory
  • 3 duże ząbki czosnku
  • cebula
  • 500 g (pół kilo) spaghetti
  • oliwa z oliwek
  • łyżeczka listków świeżego oregano
  • 300 g drobnych surowych krewetek (obranych)

Spaghetti z owocami morza nr 2 - Opis przyrządzania:

Sercówki wrzucamy do zlewu wypełnionego zimną wodą, dodajemy 2 łyżki soli i zostawiamy na 2 godziny - w ten sposób małże pozbędą się piasku, który inaczej zgrzytałby nam w zębach.
Mule płuczemy, wyrzucamy połamane.
Dużą patelnię stawiamy na ogniu, wlewamy wino, a kiedy się zagotuje, wrzucamy osączone z wody sercówki i mule. Gotujemy na dużym ogniu, pod przykryciem, aż małże się otworzą - mniej więcej 5 minut.
Ugotowane małże wyławiamy z wywaru łyżką cedzakową i wkładamy do miski. Płyn od gotowania przelewamy przez gęste sitko, wlewamy do rondelka i redukujemy do około 6 łyżek.
Pomidory zanurzamy na minutę we wrzątku, studzimy w zimnej wodzie, po czym zdejmujemy skórkę. Kroimy pomidory horyzontalnie na pół, łyżeczką usuwamy pestki, zaś miąższ kroimy w kostkę.
Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Nastawiamy duży gar osolonej wody, a kiedy się zagotuje, "wkręcamy" spaghetti i gotujemy al dente, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
Na dużej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy. Wrzucamy czosnek i cebulę i chwilę smażymy, mieszając. Dodajemy pomidory, oregano i zredukowany płyn z gotowania małży, po czym dusimy około 10 minut.
Dodajemy krewetki, gotujemy przez 2 minuty, aż wszystkie zrobią się różowe, po czym dodajemy małże i mieszamy.
Makaron odcedzamy, przekładamy na duży półmisek i polewamy 2 łyżkami oliwy.
Na wierzch nakładamy owoce morza wraz z sosem i mieszamy.
Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i podajemy nie zwlekając.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować Spaghetti z owocami morza nr 2: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Spaghetti z owocami morza nr 2 przepisy:


Podziel się linkiem:




Komentarze: