Pstrągi z migdałami to znana i bardzo ceniona kombinacja. W tym przypadku migdały podgrzewamy w maśle o dźwięcznej nazwie noisette - czyli takim, które przez podgrzewanie osiągnęło kolor i zapach orzechów laskowych.
Przepis na Pstrągi w sosie migdałowym >>
Ryba i duszona cykoria w nietypowym słodko-słonym sosie. Raczej dla kulinarnych liberałów, ale - wierzcie mi - zaskakująco smaczne danie.
Przepis na Dorsz z cykoriÄ…, miodem i kaparami >>
Bardzo wygodne "gościowe" danie - przygotowujemy wszystko wcześniej, a gdy goście kończą drinki, wstawiamy rybkę do piekarnika. Podajemy z ciepłą sałatką ziemniaczaną i sałatą.
Przepis na Pstrąg łososiowy z różowym pieprzem >>
Różowe w środku wątróbki z lekko podgrzanymi winogronami i słodko-kwaśnym sosem, tak lubianym przez Włochów.
Przepis na Wątróbki z kury w winogronach >>
Grzanki z kremowym sosem i soczyste kawałki pstrąga - znakomita i delikatna przekąska do kieliszka białego wina.
Przepis na Grzanki z pstrÄ…giem >>
Pyszne wołowe klopsiki - śmiało można powiedzieć: podstawa amerykańskiej kuchni. Klopsiki używamy w setkach przepisów - dusimy je w rozmaitych sosach, zapiekamy, podajemy z ryżem, makaronem, ziemniakami... (patrz konkretne przepisy). Gotowe klopsiki możemy zamrozić.
Przepis na Podstawowe amerykańskie klopsiki >>
Bladoróżowy mus z wędzonego łososia - elegancka przystawka, którą można przygotować zawczasu. Porcje musu kładziemy na liściach sałaty w różnych odcieniach zielonego. Możemy także przełożyć mus do ładnej miski i podać jako danie bufetowe.
Przepis na Mus z łososia >>
Oryginalny przepis na smażoną rybę marynowaną w sałatce warzywnej. Lekka przystawka na letni wieczór przy grillu. Podajemy na liściach sałaty, ze świeżym pieczywem.
Przepis na Marynowany pstrÄ…g >>
Wariacja na temat klasycznego hiszpańskiego omletu. Dobre danie na brunch.
Przepis na Tortilla z cukiniÄ… >>
Smaczny i delikatny krem kawowy z dodatkiem likieru Tia Maria lub Kahlua. Miły niedzielny deser.
Przepis na Kreolski krem kawowy >>