W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Wątróbki z kury w winogronach

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Wątróbki z kury w winogronach

Różowe w środku wątróbki z lekko podgrzanymi winogronami i słodko-kwaśnym sosem, tak lubianym przez Włochów.

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1/2 kg (500 g) kurzych wątróbek
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • kiść zielonych winogron bez pestek
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamico

Wątróbki z kury w winogronach - Opis przyrządzania:

Wątróbki starannie czyścimy z wszelkich żyłek, płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierem kuchennym. Orzeszki piniowe podpiekamy na złoty kolor na suchej patelni, cały czas mieszając, gdyż mają skłonność do przypalania się. Odkładamy na bok. Winogrona myjemy i odrywamy szypułki. Na patelnię (może być ta od orzeszków piniowych) wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Kiedy będzie gorąca, wkładamy wątróbki (uwaga - pryskają!) i smażymy, aż zrumienią się z jednej strony. Przewracamy je na drugą stronę i wrzucamy winogrona. Smażymy, aż wątróbki zrumienią się i z drugiej strony, ale w środku będą jeszcze różowe. Posypujemy solą i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Dolewamy ocet balsamico i gotujemy jeszcze chwilę, mieszając. Przekładamy wątróbki wraz z winogronami na półmisek, posypujemy orzeszkami piniowymi i podajemy natychmiast.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Wątróbki z kury w winogronach: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Wątróbki z kury w winogronach przepisy:

  • Kotleciki jagnięce z winogronami
    Bardzo szybkie, a jednocześnie eleganckie danie z mojego ulubionego mięsa. Doskonałe z piure ziemniaczanym.
  • Cielęcina z winogronami
    Delikatne, jesienne danie. Do plastrów cielęciny w winogronowo-winnym sosie doskonale pasuje kremowe piure z ziemniaków i kilka listków cykorii.
  • Przepiórki z winogronami
    Bardzo sobie cenię przepiórki jako danie główne, bo ich niewielkie rozmiary pozwalają podać dużo rozmaitych dodatków (a goście się nie przejedzą). Poza tym są naprawdę wytworne i nikt nie ma prawa nam złego słowa powiedzieć!
  • Fegatini
    Absolutnie klasyczne crostini z niezbyt gęstym pasztetem z wątróbek i kaparów. Absolutnie doskonałe.
  • Cielęca wątróbka z zielonym pieprzem
    To zdecydowanie jedno z moich najulubieńszych dań. Lubię cielęcą wątróbkę, lubię charakterystyczny smak zielonego pieprzu, lubię sos od smażenia - słodko-kwaśno-pikantny... Taka wątróbka najlepsza jest z kremowym piure z ziemniaków.




Podziel się linkiem:


Komentarze: