W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Mus z łososia

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Mus z łososia

Bladoróżowy mus z wędzonego łososia - elegancka przystawka, którą można przygotować zawczasu. Porcje musu kładziemy na liściach sałaty w różnych odcieniach zielonego. Możemy także przełożyć mus do ładnej miski i podać jako danie bufetowe.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:

  • 300 g wędzonego łososia
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka chrzanu (ze słoika)
  • 1/4 kg (250 g) serka typu Philadelphia (w wersji light)
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • mały pęczek koperku
  • liście sałaty i rukoli do podania

Mus z łososia - Opis przyrządzania:

1/3 łososia kroimy w kostkę. Resztę grubo siekamy, wkładamy do malaksera, dodajemy sok z cytryny i chrzan. Miksujemy na gładką masę, dodając w czasie miksowania kremowy serek. Śmietankę ubijamy na sztywno. Koperek myjemy i osuszamy. Kilka listków odkładamy do dekoracji, resztę drobniutko siekamy. Do masy łososiowej dodajemy kostki łososia i siekany koperek, mieszamy. Dodajemy bitą śmietanę i delikatnie, lecz starannie, mieszamy. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy do smaku. Miskę z musem odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Liście sałaty i rukoli myjemy i osuszamy. Układamy ładnie na talerzach (najlepiej białych). Przy pomocy 2 łyżek do zupy formujemy z musu wrzecionowate "kluski", możemy też porcje musu uformować łyżką do nakładania lodów. Układamy na sałacie i ozdabiamy listkami koperku. Podajemy z grzankami melba.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Mus z łososia: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Mus z łososia przepisy:

  • Mus z wędzonego łososia i krewetek
    Ekspresowa elegancka przystawka z zaledwie pięciu składników. Jeśli mamy wszystko w domu, możemy to danie zrobić nawet wtedy, gdy goście pukają już do drzwi. Mus podajemy z grzankami Melba lub z crostini.
  • Angielski pasztet z łososia
    Staroświecki brytyjski sposób podawania łososia - konserwowanego w stopionym maśle. Podajemy na liściach sałaty, z grzankami Melba.
  • Tatar z wędzonego łososia
    Zniewalający luksus prostoty. Tu już musimy otworzyć butelkę prawdziwego szampana...
  • Mus z koziego twarożku z sałatką z ogórków
    Bardzo elegancka wiosenna przystawka - doskonała na obiad z okazji Pierwszej Komunii, na przykład. Zgrabne "wrzecionka" białego, lekko kwaskowatego musu podajemy z zielono-różową sałatką i orzeszkami piniowymi. Do tego cieniutkie *!*1554*!*.
  • Mus z białej czekolady z gruszkami
    Bardzo prosty i bardzo efektowny ciepło-zimny deser z pieczonych gruszek i zimnego kremu z białej czekolady. Zdecydowanie wart zaproszenia gości.




Podziel się linkiem:


Komentarze: