Bladoróżowy mus z wędzonego łososia - elegancka przystawka, którą można przygotować zawczasu. Porcje musu kładziemy na liściach sałaty w różnych odcieniach zielonego. Możemy także przełożyć mus do ładnej miski i podać jako danie bufetowe.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: średnio trudna
Składniki:
Mus z łososia - Opis przyrządzania:
1/3 łososia kroimy w kostkę. Resztę grubo siekamy, wkładamy do malaksera, dodajemy sok z cytryny i chrzan. Miksujemy na gładką masę, dodając w czasie miksowania kremowy serek. Śmietankę ubijamy na sztywno. Koperek myjemy i osuszamy. Kilka listków odkładamy do dekoracji, resztę drobniutko siekamy. Do masy łososiowej dodajemy kostki łososia i siekany koperek, mieszamy. Dodajemy bitą śmietanę i delikatnie, lecz starannie, mieszamy. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy do smaku. Miskę z musem odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Liście sałaty i rukoli myjemy i osuszamy. Układamy ładnie na talerzach (najlepiej białych). Przy pomocy 2 łyżek do zupy formujemy z musu wrzecionowate "kluski", możemy też porcje musu uformować łyżką do nakładania lodów. Układamy na sałacie i ozdabiamy listkami koperku. Podajemy z grzankami melba.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Mus z łososia: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: eleganckie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska