Wariacja na temat klasycznego hiszpańskiego omletu. Dobre danie na brunch.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Tortilla z cukiniÄ… - Opis przyrzÄ…dzania:
Cukinie myjemy i kroimy w plasterki o grubości 2-3 mm. Ser kroimy w drobną kostkę. Dużą patelnię stawiamy na ogniu, wlewamy łyżkę oliwy i wrzucamy plasterki cukinii. Smażymy, często mieszając, aż zmiękną i zaczną się złocić. Jajka roztrzepujemy widelcem. Dodajemy kostki sera i usmażoną cukinię. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy do smaku. Starannie mieszamy. Niedużą teflonową patelnię stawiamy na ogniu. Wlewamy łyżkę oliwy, a potem masę jajeczno-cukiniowo-serową. Smażymy na dość małym ogniu, co jakiś czas podważając brzegi, aż tortilla będzie od spodu ciemnozłota. Zsuwamy tortillę na talerz i przykrywamy ją patelnią. Talerz przytrzymujemy od spodu ręką (pamiętajmy o rękawicy lub ściereczce!) i wszystko razem odwracamy tak, by przyrumieniona strona tortilli znalazła się na wierzchu. Przy całej tej operacji staramy się nie oparzyć... Stawiamy patelnię na ogniu i dosmażamy drugą stronę tortiili. Tortillę podajemy na ciepło lub zimno, pokrojoną w kawałki.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Tortilla z cukinią: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |