W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Tortilla z cukinią

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Tortilla z cukinią

Wariacja na temat klasycznego hiszpańskiego omletu. Dobre danie na brunch.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3/4 kg małych zielonych cukinii
  • 100 g sera Gruyere
  • oliwa z oliwek
  • 3 duże jajka

Tortilla z cukinią - Opis przyrządzania:

Cukinie myjemy i kroimy w plasterki o grubości 2-3 mm. Ser kroimy w drobną kostkę. Dużą patelnię stawiamy na ogniu, wlewamy łyżkę oliwy i wrzucamy plasterki cukinii. Smażymy, często mieszając, aż zmiękną i zaczną się złocić. Jajka roztrzepujemy widelcem. Dodajemy kostki sera i usmażoną cukinię. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy do smaku. Starannie mieszamy. Niedużą teflonową patelnię stawiamy na ogniu. Wlewamy łyżkę oliwy, a potem masę jajeczno-cukiniowo-serową. Smażymy na dość małym ogniu, co jakiś czas podważając brzegi, aż tortilla będzie od spodu ciemnozłota. Zsuwamy tortillę na talerz i przykrywamy ją patelnią. Talerz przytrzymujemy od spodu ręką (pamiętajmy o rękawicy lub ściereczce!) i wszystko razem odwracamy tak, by przyrumieniona strona tortilli znalazła się na wierzchu. Przy całej tej operacji staramy się nie oparzyć... Stawiamy patelnię na ogniu i dosmażamy drugą stronę tortiili. Tortillę podajemy na ciepło lub zimno, pokrojoną w kawałki.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Tortilla z cukinią: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Tortilla z cukinią przepisy:

  • Klasyczna tortilla Klasyczna tortilla
    Symbol hiszpańskiej kuchni (oczywiście obok paelli) - niezwykle skromny omlet z ziemniakami i cebulą. Skromny i pyszny. Podajemy na gorąco, ciepło lub zimno, najlepiej ze zwykłą zieloną sałatą.
  • Tortilla z bobem
    Delikatny, wiosenny omlet. Możemy podać go na lekką kolację, lub pokroić w małe kawałki i serwować jako tapas.
  • Grillowana cukinia Grillowana cukinia
    Najlepszy - moim zdaniem - sposób zużycia cukinii. Cieniutkie plastry tejże po prostu grillujemy na rowkowanej patelni, a potem robimy z nich najróżniejsze sałatki, przystawki, jarzynki. Jedyny problem? Często po grillowaniu zostaje zbyt mało cukinii, żeby jeszcze coś z niej robić - taka prosto z patelni jest fenomenalna i bardzo łatwo "się podjada"...
  • Omlet Tex-Mex
    Świetne danie na wakacyjne śniadanie, ale i na lunch takim omletem zapewne nikt nie pogardzi, wystarczy podać doń miskę sałaty i jakąś salsę.
  • Frittata z papryką i serem brie
    Wariacja na temat włoskiej frittaty - klasyczna jest z grzybami lub karczochami, ale ta z papryką jest równie dobra.




Podziel się linkiem:


Komentarze: