Oryginalny przepis na smażoną rybę marynowaną w sałatce warzywnej. Lekka przystawka na letni wieczór przy grillu. Podajemy na liściach sałaty, ze świeżym pieczywem.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4-8
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Marynowany pstrąg - Opis przyrządzania:
Pstrągi myjemy i polewamy sokiem z cytryny z zewnątrz i wewnątrz. Solimy i - pardon - pieprzymy. Odstawiamy na pół godziny (czyli 30 minut). Dużą patelnię stawiamy na sporym ogniu i wlewamy 3-4 łyżki oliwy. Rybki osuszamy papierem kuchennym i smażymy po 5-6 minut z każdej strony, aż ładnie się zarumienią. Przekładamy ryby na głęboki półmisek. Ogórek myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w bardzo cienkie plasterki. Obie papryki myjemy, czyścimy z nasion i kroimy w cienkie krążki. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Do garnka wlewamy ocet i 100 ml oliwy. Dodajemy wszystkie warzywa, listek laurowy i łyżeczkę pokruszonej ostrej papryki. Marynatę zagotowujemy i gotujemy przez 3 minuty. Marynatą polewamy pstrągi i odstawiamy do wystudzenia. Kiedy marynata wystygnie, wstawiamy półmisek na noc do lodówki. Przed podaniem wyjmujemy rybki z marynaty, usuwamy ości i dzielimy na kawałki. Podajemy z pieczywem, odrobiną warzyw z marynaty i sałatą.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Marynowany pstrąg: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |