W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Grzanki z pstrągiem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Grzanki z pstrągiem

Grzanki z kremowym sosem i soczyste kawałki pstrąga - znakomita i delikatna przekąska do kieliszka białego wina.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 filety z pstrąga (razem około 300 g)
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • sok z cytryny
  • pęczek koperku
  • listek laurowy
  • ocet z białego wina
  • 4 kromki dobrego chleba

Grzanki z pstrągiem - Opis przyrządzania:

Głęboką patelnię stawiamy na ogniu. Wlewamy wodę na głębokość 5 cm. Wrzucamy listek laurowy i kilka ziaren pieprzu, wlewamy łyżeczkę octu. Zagotowujemy. Do wrzącej wody wkładamy pstrąga i czekamy, aż woda znów się zagotuje. Wówczas zdejmujemy patelnię z ognia, przykrywamy i zostawiamy w spokoju na 10 minut. W tym czasie mieszamy majonez z kwaśną śmietaną. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Koperek płuczemy i osuszamy. Odkładamy kilka listków do dekoracji, resztę drobno siekamy i dodajemy do sosu. Wyciągamy pstrąga z wody, studzimy i dzielimy na kawałki. Z chleba robimy w tosterze grzanki. Każdą grzankę smarujemy sosem koperkowym, a na wierzch kładziemy kawałki pstrąga. Ozdabiamy listkami koperku i natychmiast podajemy - z kieliszkiem białego wina...

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Grzanki z pstrągiem: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Grzanki z pstrągiem przepisy:

  • Pasztet z wędzonego pstrąga
    Prosty i bardzo smaczny pasztecik z dwu rodzajów pstrąga - świeżego i wędzonego. Podajemy z cienkimi grzankami i kieliszkiem białego wina.
  • Pstrąg z krewetkowym sosem
    Oto danie dla mojej Córki - ulubiona rybka (choć trzeba jeszcze pomóc przy obieraniu z ości) i szare krewetki, podlane zrumienionym masełkiem, żadnych podejrzanych kombinacji. Proste składniki, proste wykonanie - a całość bardzo elegancka.
  • Perliczka z sosem szafranowym
    Miłe, staroświeckie i delikatne danie. Perliczka to mój ulubiony przedstawiciel drobiu: taka kura, tylko z chudszym mięsem o posmaku dziczyzny, zaś ten jurajski ( w sensie regionu Francji) przepis ma bardzo stare korzenie. Perliczkę podajemy z ryżem lub kartofelkami.
  • Kurczak duszony z ziołami
    Szybkie, łatwe i bezproblemowe danie na każdy dzień. Pałki z kurczaka obsmażamy na rumiano, a potem dusimy z białym winem i ziołami. Comfort food w szlachetnym wydaniu.
  • Zraziki zawijane z kurczaka z kaparami
    Lekkie mięsne danie z kurczaczych piersi, z ziołowo-kaparowym sosem. Podajemy z ryżem i sałatą.




Podziel się linkiem:


Komentarze: