W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Podstawowe amerykańskie klopsiki

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przepis podstawowy

Podstawowe amerykańskie klopsiki

Podstawowe amerykańskie klopsiki

Pyszne wołowe klopsiki - śmiało można powiedzieć: podstawa amerykańskiej kuchni. Klopsiki używamy w setkach przepisów - dusimy je w rozmaitych sosach, zapiekamy, podajemy z ryżem, makaronem, ziemniakami... (patrz konkretne przepisy). Gotowe klopsiki możemy zamrozić.

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 50 klopsików

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki tartej bułki
  • 750 g (3/4 kg) chudej mielonej wołowiny
  • mała cebula

Podstawowe amerykańskie klopsiki - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 210 stopni. Blachę wykładamy folią aluminiową. W dużej misce rozkłócamy jajko z mlekiem. Dodajemy tartą bułkę i mięso. Cebulę obieramy z łusek i drobniutko siekamy. Dodajemy do mięsa i wszystko bardzo starannie mieszamy, dodając sól i pieprz do smaku. Ręce moczymy w zimnej wodzie i toczymy z masy mięsnej mniej więcej 50 kulek - powinny być wielkości orzecha włoskiego. Układamy kulki na przygotowanej blasze i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Kulki powinny się przyrumienić, zaś w środku nie powinny być już różowe. Klopsiki używamy zgodnie z bardziej konkretnym przepisem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Podstawowe amerykańskie klopsiki: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Podstawowe amerykańskie klopsiki przepisy:

  • Kulki śniegowe
    Bardzo łatwe białe kuleczki z ciasta piaskowego, przyprószone dodatkowo cukrem pudrem. Świetne do kawy - ale nie należy ich w tej kawie moczyć, bo zaraz się rozpadną!
  • Ziemniaczane placuszki z serem
    Bardzo dietetyczne te placuszki nie są... No, co robić. Możemy zrobić je malutkie i podać do drinków, albo ciut większe i dać na obiad, może z jakimś sosem (pomidorowym) lub ćwiartkami cytryny do wyciskania. I jakąś zieleniną dla uciszenia wyrzutów sumienia.
  • Ciasteczka pistacjowe z białą czekoladą
    Wariacja na temat cookies - tym razem ze słodką, białą czekoladą i orzeszkami pistacjowymi. Raczej nie dla odchudzających się, niestety...
  • Pory z kaparami i jajkiem
    Znakomity dodatek do białej ryby - mięciutkie pory i sos z dodatkiem złocistego oleju rzepakowego (trzeba tylko użyć olej z pierwszego tłoczenia). Takie pory można też podać na przystawkę lub jako dodatek do rozmaitych postaci wieprzowiny (pieczony boczek, gotowana golonka).
  • Bardzo dobre ciasteczka (cookies) Bardzo dobre ciasteczka (cookies)
    Piekę ostatnio najróżniejsze ciasta i ciasteczka z kręgu kultury amerykańskiej - Starsze Dziecko zostało skautem, a tam do takich spraw podchodzi się poważnie i matki skautów też muszą się wykazać. Wolę się nie narażać małym Amerykanom zbyt odważną kuchnią, poszerzam zatem swój repertuar o coraz to nowe cookies, ciasta bananowe, ciasta marchewkowe i muffins... Te ciasteczka są ostatnio ulubione - zarówno w drużynie, jak i u mnie w domu. No i robi się je błyskawicznie.




Podziel się linkiem:


Komentarze: