W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Dorsz z cykorią, miodem i kaparami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z ryb

Dorsz z cykorią, miodem i kaparami

Ryba i duszona cykoria w nietypowym słodko-słonym sosie. Raczej dla kulinarnych liberałów, ale - wierzcie mi - zaskakująco smaczne danie.

Kraj pochodzenia: Belgia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 grube porcje filetów z dorsza (bez skóry)
  • masło
  • 8 małych cykorii
  • 2 łyżki drobnych kaparków
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • natka pietruszki do ozdoby

Dorsz z cykorią, miodem i kaparami - Opis przyrządzania:

Rybę myjemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym. Solimy i - pardon - pieprzymy z obu stron. Na dużej patelni rozpuszczamy łyżkę masła i smażymy rybę z obu stron, aż będzie lekko przyrumieniona i usmażona aż do środka (sprawdzamy na jednym z filetów). W tym czasie obieramy cykorie z wierzchnich liści, przycinamy u podstawy, myjemy i kroimy na pół. Drugą patelnię stawiamy na ogniu, roztapiamy w niej łyżkę masła i wkładamy cykorię. Smażymy z obu stron na rumiano, po czym zmniejszamy ogień i dusimy przez 10 minut, co jakiś czas przewracając. Cykorie zasadniczo uduszą się we własnym sosie, ale być może trzeba będzie dodać odrobinę wody. Uduszone cykorie przekładamy na półmisek, na cykorii kładziemy rybki. Na patelnię po dorszu wkładamy kolejną łyżkę masła, wrzucamy kapary i dodajemy miód oraz sok z cytryny. Szybko zagotowujemy, mieszając. Sosem polewamy rybę na cykorii, dekorujemy listkami drobnolistnej natki i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Dorsz z cykorią, miodem i kaparami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze:

Joanna Krzemińska, 2010-03-14 14:53:10
Nie tylko z dorszem, z sandaczem też smakowało wyśmienicie! Z braku cytryny użyłam limonkę. Myślę, że można tą rybką zadowolić nie tylko kulinarnych liberałów.
Moja ocena: 5