W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Dorsz z cykoriÄ…, miodem i kaparami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Danie główne z ryb

Dorsz z cykoriÄ…, miodem i kaparami

Ryba i duszona cykoria w nietypowym słodko-słonym sosie. Raczej dla kulinarnych liberałów, ale - wierzcie mi - zaskakująco smaczne danie.

Kraj pochodzenia: Belgia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 grube porcje filetów z dorsza (bez skóry)
  • masÅ‚o
  • 8 maÅ‚ych cykorii
  • 2 Å‚yżki drobnych kaparków
  • 2 Å‚yżki pÅ‚ynnego miodu
  • 2 Å‚yżki soku z cytryny
  • natka pietruszki do ozdoby

Dorsz z cykoriÄ…, miodem i kaparami - Opis przyrzÄ…dzania:

Rybę myjemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym. Solimy i - pardon - pieprzymy z obu stron. Na dużej patelni rozpuszczamy łyżkę masła i smażymy rybę z obu stron, aż będzie lekko przyrumieniona i usmażona aż do środka (sprawdzamy na jednym z filetów). W tym czasie obieramy cykorie z wierzchnich liści, przycinamy u podstawy, myjemy i kroimy na pół. Drugą patelnię stawiamy na ogniu, roztapiamy w niej łyżkę masła i wkładamy cykorię. Smażymy z obu stron na rumiano, po czym zmniejszamy ogień i dusimy przez 10 minut, co jakiś czas przewracając. Cykorie zasadniczo uduszą się we własnym sosie, ale być może trzeba będzie dodać odrobinę wody. Uduszone cykorie przekładamy na półmisek, na cykorii kładziemy rybki. Na patelnię po dorszu wkładamy kolejną łyżkę masła, wrzucamy kapary i dodajemy miód oraz sok z cytryny. Szybko zagotowujemy, mieszając. Sosem polewamy rybę na cykorii, dekorujemy listkami drobnolistnej natki i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Dorsz z cykorią, miodem i kaparami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Dorsz z cykoriÄ…, miodem i kaparami przepisy:

  • Zupa-krem z cykorii
    Oryginalna w smaku, delikatna zupa dla wielbicieli cykorii. Zmiksowaną zupę podajemy z małymi grzaneczkami smażonymi na maśle.
  • SaÅ‚ata z cykorii
    W zimie chętniej jadamy nie tylko cięższe potrawy, ale i mocniej przyprawione. Sałatka z cykorii z musztardowym sosem jest takim doskonałym zimowym daniem, zwłaszcza, że sezon na cykorię jest właśnie o tej porze roku.
  • Duszona cykoria
    Jedna z moich ulubionych jarzynek - gorzkawe kolby cykorii duszone z masłem i rosołem są intrygujące w smaku i pasują do świątecznego drobiu i pieczonego schabu.
  • PstrÄ…g z krewetkowym sosem
    Oto danie dla mojej Córki - ulubiona rybka (choć trzeba jeszcze pomóc przy obieraniu z ości) i szare krewetki, podlane zrumienionym masełkiem, żadnych podejrzanych kombinacji. Proste składniki, proste wykonanie - a całość bardzo elegancka.
  • Znakomity dorsz z tymiankiem
    Bardzo prosty sposób na ładny, soczysty kawałek dorsza, jednej z najlepszych ryb na świecie. Podajemy z piure z ziemniaków, albo małymi gotowanymi kartofelkami, albo smażonymi, albo pieczonymi w plastrach...




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze:

Joanna Krzemińska, 2010-03-14 14:53:10
Nie tylko z dorszem, z sandaczem też smakowało wyśmienicie! Z braku cytryny użyłam limonkę. Myślę, że można tą rybką zadowolić nie tylko kulinarnych liberałów.
Moja ocena: 5