Jedna z wielu pysznych ziemniaczanych zapiekanek, dzięki którym udawało się zużyć nadmiar mleka od krów pasących się na nieskończonych delfinackich pastwiskach...
Kraj pochodzenia: Francja - Delfinat/Sabaudia
Liczba porcji: 8
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Ziemniaki z gruyerem - Opis przyrzÄ…dzania:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ziemniaki obieramy, płuczemy i osuszamy. Kroimy w plasterki o grubości 3 mm. Gruyere ścieramy na tarce. Mleko wlewamy do dużego garnka i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy śmietanę i 3/4 tartego sera, starannie mieszamy. Dodajemy sól, pieprz i trochę tartej gałki muszkatołowej do smaku. Wrzucamy ziemniaki i mieszamy wszystko drewnianą łyżką. Podgrzewamy przez kwadrans, mieszając i uważając, by danie nie zaczęło się przypalać od spodu. Czosnek obieramy, kroimy wzdłuż na pół i nacieramy nim dużą formę do zapiekania. Przekładamy ziemniaki wraz z sosem do przygotowanej formy. Wyrównujemy powierzchnię i posypujemy resztą sera i kawałeczkami masła. Wstawiamy naczynie do piekarnika na półtorej godziny (90 minut). Jeśli powierzchnia zapiekanki nazbyt szybko się rumieni, przykrywamy formę kawałkiem folii aluminiowej. Podajemy prosto z piekarnika.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Ziemniaki z gruyerem: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |