W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ziemniaki na ostro z szafranem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Ziemniaki na ostro z szafranem

Kostki ziemniaków w żółtym szafranowym sosie z czerwonymi akcentami ostrej papryczki podajemy razem z innymi tapas.

Kraj pochodzenia: Hiszpania

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 1/4 kg ziemniaków o zwartym miąższu
  • 2 szczypty nitek szafranu
  • 2 ostre czerwone papryczki
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 200 ml (niepełna szklanka) białego wytrawnego wina
  • cytryna

Ziemniaki na ostro z szafranem - Opis przyrządzania:

Ziemniaki obieramy, płuczemy i osuszamy. Kroimy w grubą kostkę. Szafran zalewamy 2 łyżkami ciepłej wody. Papryczki myjemy, usuwamy ogonki i nasionka. Kroimy w plasterki. Szalotki i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy szalotki z czosnkiem i smażymy 5 minut na małym ogniu, mieszając. Wlewamy wino, zwiększamy ogień i odparowujemy do połowy. Dodajemy kostki ziemniaków, szafranową wodę, papryczki oraz sól i pieprz do smaku. Dolewamy tyle zimnej wody, by pokryła ziemniaki i zagotowujemy. Gotujemy na średnim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Przekładamy ziemniaczane kostki na półmisek i trzymamy w cieple. Sos od duszenia redukujemy na dużym ogniu o połowę. Dolewamy 2-3 łyżki oliwy i sok z cytryny do smaku. Polewamy ziemniaki i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Ziemniaki na ostro z szafranem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: