Smaczne i lekkie danie, które może wystąpić w roli przystawki (z czosnkową grzanką), dodatku (do mięsa z grilla), dania kolacyjnego ( z sałatą) lub nawet głównego dania - wówczas podajemy po 2 pomidory na głowę i jakieś węglowodany, np. ryż lub kuskus.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Pomidory nadziewane omletem - Opis przyrzÄ…dzania:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pomidory myjemy i osuszamy. Ostrym nożem odcinamy górną część i odkładamy na bok. Małą łyżeczką wybieramy pestki, starając się nie przebić miąższu. Pomidory stawiamy do góry nogami na czystej ściereczce - po to, by wyciekł nadmiar soku. Jajka wbijamy do miseczki, solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy. Dodajemy śmietankę i zioła i roztrzepujemy na jednolitą masę. Żaroodporną formę smarujemy oliwą. Ustawiamy w formie pomidory i napełniamy masą omletową. Przykrywamy odłożonymi "czapeczkami" i polewamy każdy pomidor odrobiną oliwy. Wstawiamy pomidory do piekarnika na 15-20 minut - jajka powinny się ściąć, ale być jeszcze miękkie. Podajemy na gorąco lub ciepło.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Pomidory nadziewane omletem: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |