W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Jogurtowo-warzywna galaretka

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Jogurtowo-warzywna galaretka

Młode warzywa w kwaskowatej galaretce są lekką przystawką, doskonałą w upalny dzień. Warzywa możemy dobierać dowolnie, ale ładniej wygląda, gdy są różnokolorowe.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1/4 kg młodej marchewki
  • 1/4 kg papryki w różnych kolorach (po kawałku)
  • 1/4 kg młodej cukinii
  • 1/4 kg wyłuskanego groszku
  • 4 cebulki dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • oliwa z oliwek
  • szklanka wywaru warzywnego
  • 200 ml gęstego naturalnego jogurtu
  • 100 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • koperek i świeże oregano lub majeranek

Jogurtowo-warzywna galaretka - Opis przyrządzania:

Marchewkę skrobiemy, płuczemy i tniemy w cienkie paski. Papryki kroimy na pół, usuwamy nasionka, membrany i ogonki, płuczemy i osuszamy. Kroimy w długie cienkie paski. Cukinię myjemy, osuszamy i też kroimy w cienkie paski. Groszek płuczemy i osączamy. Dymkę obieramy ze zwiędniętych listków, myjemy i drobno siekamy wraz z obranym czosnkiem. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy dymkę z czosnkiem i smażymy chwilę, mieszając. Dodajemy wszystkie warzywa (marchewkę, papryki, cukinię i groszek) i mieszamy. Dolewamy wywar warzywny, patelnię przykrywamy i gotujemy warzywa przez 2-3 minuty. Odlewamy trochę gorącego rosołu i rozpuszczamy w nim napęczniałą żelatynę. Łączymy żelatynę z resztą rosołu z warzywami i odstawiamy do ostygnięcia (ale nie zastygnięcia!). Kiedy warzywa w wywarze będą letnie, mieszamy je starannie z jogurtem i śmietaną. Doprawiamy do smaku solą (sporo) i pieprzem. Nie-metalową podłużną formę wykładamy folią plastikową. Na dnie kładziemy kilka gałązek świeżych ziół i wlewamy trochę galaretki. Wstawiamy formę do zamrażalnika, by galaretka szybko zastygła. Gdy zastygnie, wkładamy do formy warzywa i zalewamy galaretką. Wierzch przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia, tuż przed podaniem, zdejmujemy folię z wierzchu galaretki i odwracamy formę na deskę lub półmisek. Zdejmujemy resztę folii i szerokim nożem kroimy galaretkę w grube plastry. Możemy też podać całą galaretkę na półmisku i kroić na stole. Podajemy z kilkoma listkami sałaty i rzodkiewką.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Jogurtowo-warzywna galaretka: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: