Młode warzywa w kwaskowatej galaretce są lekką przystawką, doskonałą w upalny dzień. Warzywa możemy dobierać dowolnie, ale ładniej wygląda, gdy są różnokolorowe.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6-8
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Jogurtowo-warzywna galaretka - Opis przyrządzania:
Marchewkę skrobiemy, płuczemy i tniemy w cienkie paski. Papryki kroimy na pół, usuwamy nasionka, membrany i ogonki, płuczemy i osuszamy. Kroimy w długie cienkie paski. Cukinię myjemy, osuszamy i też kroimy w cienkie paski. Groszek płuczemy i osączamy. Dymkę obieramy ze zwiędniętych listków, myjemy i drobno siekamy wraz z obranym czosnkiem. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy dymkę z czosnkiem i smażymy chwilę, mieszając. Dodajemy wszystkie warzywa (marchewkę, papryki, cukinię i groszek) i mieszamy. Dolewamy wywar warzywny, patelnię przykrywamy i gotujemy warzywa przez 2-3 minuty. Odlewamy trochę gorącego rosołu i rozpuszczamy w nim napęczniałą żelatynę. Łączymy żelatynę z resztą rosołu z warzywami i odstawiamy do ostygnięcia (ale nie zastygnięcia!). Kiedy warzywa w wywarze będą letnie, mieszamy je starannie z jogurtem i śmietaną. Doprawiamy do smaku solą (sporo) i pieprzem. Nie-metalową podłużną formę wykładamy folią plastikową. Na dnie kładziemy kilka gałązek świeżych ziół i wlewamy trochę galaretki. Wstawiamy formę do zamrażalnika, by galaretka szybko zastygła. Gdy zastygnie, wkładamy do formy warzywa i zalewamy galaretką. Wierzch przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia, tuż przed podaniem, zdejmujemy folię z wierzchu galaretki i odwracamy formę na deskę lub półmisek. Zdejmujemy resztę folii i szerokim nożem kroimy galaretkę w grube plastry. Możemy też podać całą galaretkę na półmisku i kroić na stole. Podajemy z kilkoma listkami sałaty i rzodkiewką.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Jogurtowo-warzywna galaretka: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |