Zupo-sałatka, bardzo odświeżająca i niemal całkowicie pozbawiona kalorii.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Chłodnik ziołowy - Opis przyrządzania:
Ogórek myjemy i kroimy w możliwie cienkie plasterki. Wkładamy do miski i lekko solimy. Koperek, natkę i bazylię myjemy i osuszamy. Kilka ładnych gałązek odkładamy do dekoracji. Resztę drobno siekamy. Połowę posiekanych ziół dodajemy do ogórka. Dymkę obieramy ze zwiędłych liści. Białe części kroimy w plasterki, zielony szczypior siekamy. Szczypior dodajemy do miski z ogórkiem. Resztę ziół i białe części dymki wrzucamy do garnka. Dolewamy 2 szklanki wody, dodajemy trochę soli i pieprzu. Zagotowujemy i gotujemy 5-7 minut. Wywar przelewamy do blendera i miksujemy. Przelewamy przez sitko i dodajemy do ogórka z ziołami. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Miskę przykrywamy i wstawiamy na 6 godzin do lodówki. Zupę podajemy w małych miseczkach, a na wierzch każdej porcji kładziemy łyżkę jogurtu. Ozdabiamy odłożonymi ziołami.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Chłodnik ziołowy: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |