Groszek z sałatą - wersja klasyczna.
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Groszek po francusku - Opis przyrzÄ…dzania:
Sałatę obieramy z ciemniejszych zewnętrznych liści, bardzo starannie myjemy i otrząsamy z wody. Kroimy w cienkie paski. Cebulki obieramy i myjemy. Groszek, sałatę i cebulki wkładamy do rondla, dodajemy 3 łyżki masła, natkę i trybulę. Doprawiamy warzywa łyżeczką cukru, wsypujemy 1/2 łyżeczki soli i dolewamy kilka łyżek wody (2-3). Stawiamy na ogniu, przykrywamy i dusimy do miękkości przez 20 minut do pół godziny (w zależności od wielkości i wieku groszku). Przed podaniem usuwamy gałązki ziół i dodajemy kawalątek świeżego masła. Doprawiamy do smaku, jeśli czegoś jarzynkom brakuje.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Groszek po francusku: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | SierpieÅ„ 2025 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |