W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Piure z cukinii na ostro

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Piure z cukinii na ostro

Ostre piure z gotowanej cukinii - doskonały dodatek do białego mięsa z grilla lub do ryby. Dobrze sprawdza się też w roli salsy, np. do quesadillas lub tacos.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 małe zielone cukinie
  • ząbek czosnku
  • 4 cebulki dymki
  • zielona papryczka chilli
  • pęczek świeżej kolendry
  • limetka
  • oliwa z oliwek
  • czerwona papryczka chilli

Piure z cukinii na ostro - Opis przyrządzania:

Nastawiamy duży garnek osolonej wody. Cukinie myjemy i odcinamy końce. Kroimy wzdłuż na pół i łyżeczką usuwamy nasionka. Cukinie kroimy w paski i wrzucamy do garnka z wrzącą wodą. Gotujemy 15 minut, odcedzamy na sicie, a gdy ostygną, odciskamy z nadmiaru wody. Czosnek i dymkę obieramy i grubo siekamy. Zieloną papryczkę czyścimy z nasion, odcinamy ogonek. Kroimy w kawałki. Kolendrę płuczemy, ouszamy i grubo siekamy. Z umytej limetki wyciskamy sok. Do blendera lub malaksera wrzucamy cukinię, czosnek, dymkę, papryczkę i kolendrę. Dodajemy sok z limetki i 3 łyżki oliwy. Miksujemy wszystko na możliwie gładkie piure. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, jeszcze raz miksujemy. Czerwoną papryczkę myjemy i kroimy w plasterki. Piure podajemy w misce, posypane czerwoną papryczką.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Piure z cukinii na ostro: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Piure z cukinii na ostro przepisy:

  • Krewetki w curry
    Prościutkie zielono-różowe curry, doskonałe przed lekkim głównym daniem i egzotycznym deserem.
  • Pesto z pestek dyni
    Jeszcze jedno pesto - smaczne i oryginalne, zaostrzone papryczką chilli. Podajemy jako sos do makaronu lub dodajemy do zupy - no cóż, najlepiej z dyni.
  • Salsa z klementynek
    Słodko-kwaśna, kolorowa i optymistyczna salsa jest doskonałym dodatkiem do białej smażonej ryby, a także - mniej oczekiwanie - do wędzonej makreli.
  • Egzotyczna zupa z kalafiora
    Po indyjsku przyprawiona zupa z poczciwego, swojskiego kalafiora.
  • Kuleczki rybne lekko tajskie
    Kuleczki z białej ryby, przyprawione na ostro i usmażone na złoty kolor są pyszną (i zdrową, co nie zawsze idzie w parze) przystawką lub małym dankiem. Podajemy z domowym słodkim sosem chilli lub też doprawiamy ten kupny sokiem z limetki do smaku.




Podziel się linkiem:


Komentarze: