Ostre piure z gotowanej cukinii - doskonały dodatek do białego mięsa z grilla lub do ryby. Dobrze sprawdza się też w roli salsy, np. do quesadillas lub tacos.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Piure z cukinii na ostro - Opis przyrzÄ…dzania:
Nastawiamy duży garnek osolonej wody. Cukinie myjemy i odcinamy końce. Kroimy wzdłuż na pół i łyżeczką usuwamy nasionka. Cukinie kroimy w paski i wrzucamy do garnka z wrzącą wodą. Gotujemy 15 minut, odcedzamy na sicie, a gdy ostygną, odciskamy z nadmiaru wody. Czosnek i dymkę obieramy i grubo siekamy. Zieloną papryczkę czyścimy z nasion, odcinamy ogonek. Kroimy w kawałki. Kolendrę płuczemy, ouszamy i grubo siekamy. Z umytej limetki wyciskamy sok. Do blendera lub malaksera wrzucamy cukinię, czosnek, dymkę, papryczkę i kolendrę. Dodajemy sok z limetki i 3 łyżki oliwy. Miksujemy wszystko na możliwie gładkie piure. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, jeszcze raz miksujemy. Czerwoną papryczkę myjemy i kroimy w plasterki. Piure podajemy w misce, posypane czerwoną papryczką.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Piure z cukinii na ostro: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |