Żeby żeberka były miękkie, trzeba najpierw upiec je w piekarniku, nie ma wyjścia. Potem smarujemy je pikantnym sosem z papryczkami chipotle i kończymy pieczenie już na grillu.
Kraj pochodzenia: Meksyk
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Żeberka z wpływami meksykańskimi - Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 140 stopni. Żeberka myjemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy z obu stron. Paprykę mieszamy z 3 łyżkami brązowego cukru. Mieszanką nacieramy mięso. Układamy żeberka na 2 blachach i wstawiamy do piekarnika na 2 godziny. Co jakiś czas mięso odwracamy. W czasie, gdy żeberka siedzą w piekarniku, robimy sos. Cebulę obieramy i grubo siekamy. Pomidory myjemy i kroimy na pół. Ząbki czosnku rozdzielamy, ale nie obieramy. Dużą i ciężką patelnię stawiamy na ogniu. Na suchą, rozgrzaną patelnię wrzucamy cebulę i wkładamy pomidory, przecięciem do dołu. Dodajemy ząbki czosnku. Smażymy przez 10 minut, aż wszystkie warzywa zaczną się przypiekać na brązowo. Czosnek obieramy ze skórki i przekładamy do blendera lub malaksera. Dodajemy cebulę i pomidory, resztę cukru (czyli 2 łyżki), pastę z tamaryszka i papryczki chipotle. Kolendrę myjemy, osuszamy i grubo siekamy, dodajemy do blendera (lub malaksera). Wszystko razem miksujemy na gładki sos i doprawiamy do smaku solą. Żeberka wyjmujemy z piekarnika i smarujemy szczodrze sosem. Kładziemy mięso na grillu i pieczemy po kilka minut z każdej strony, smarując sosem. Podajemy na przykład z sałatką "guacamole" (patrz przepis" i jakąś dobrą salsą.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Żeberka z wpływami meksykańskimi: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |