W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Żeberka z wpływami meksykańskimi

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Danie główne mięsne

Żeberka z wpływami meksykańskimi

Żeby żeberka były miękkie, trzeba najpierw upiec je w piekarniku, nie ma wyjścia. Potem smarujemy je pikantnym sosem z papryczkami chipotle i kończymy pieczenie już na grillu.

Kraj pochodzenia: Meksyk

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 1/2 kg wieprzowych żeberek
  • 2 Å‚yżki mielonej sÅ‚odkiej papryki
  • 5 Å‚yżek brÄ…zowego cukru
  • cebula
  • 3 dojrzaÅ‚e pomidory
  • 8 zÄ…bków czosnku
  • 100 g pasty z tamaryszka
  • 4 Å‚yżki papryczek chipotle w sosie
  • kilka gaÅ‚Ä…zek Å›wieżej kolendry

Żeberka z wpływami meksykańskimi - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 140 stopni. Żeberka myjemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy z obu stron. Paprykę mieszamy z 3 łyżkami brązowego cukru. Mieszanką nacieramy mięso. Układamy żeberka na 2 blachach i wstawiamy do piekarnika na 2 godziny. Co jakiś czas mięso odwracamy. W czasie, gdy żeberka siedzą w piekarniku, robimy sos. Cebulę obieramy i grubo siekamy. Pomidory myjemy i kroimy na pół. Ząbki czosnku rozdzielamy, ale nie obieramy. Dużą i ciężką patelnię stawiamy na ogniu. Na suchą, rozgrzaną patelnię wrzucamy cebulę i wkładamy pomidory, przecięciem do dołu. Dodajemy ząbki czosnku. Smażymy przez 10 minut, aż wszystkie warzywa zaczną się przypiekać na brązowo. Czosnek obieramy ze skórki i przekładamy do blendera lub malaksera. Dodajemy cebulę i pomidory, resztę cukru (czyli 2 łyżki), pastę z tamaryszka i papryczki chipotle. Kolendrę myjemy, osuszamy i grubo siekamy, dodajemy do blendera (lub malaksera). Wszystko razem miksujemy na gładki sos i doprawiamy do smaku solą. Żeberka wyjmujemy z piekarnika i smarujemy szczodrze sosem. Kładziemy mięso na grillu i pieczemy po kilka minut z każdej strony, smarując sosem. Podajemy na przykład z sałatką "guacamole" (patrz przepis" i jakąś dobrą salsą.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Żeberka z wpływami meksykańskimi: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Żeberka z wpływami meksykańskimi przepisy:

  • Å»eberka w klonowym sosie barbecue
    Żeberka z grilla - przyjemna rzecz. Zwłaszcza jeśli mięso odchodzi od kości, a od sosu lepią się palce. Takie mięciutkie żeberka udaje się zrobić wtedy, kiedy przed grillowaniem zaaplikujemy im podgotowanie w garnku. Po wstępnej obróbce mięso smarujemy częścią sosu barbecue i kładziemy na grillu, po czym przykrywamy i pieczemy żeberka przez godzinę mniej więcej, co jakiś czas smarując sosem. A ten sos jest pyszny, z syropem klonowym w roli głównej!
  • Å»eberka po chiÅ„sku
    Smaczne mięsko pachnące egzotycznie przyprawą "5 smaków". Podajemy z ryżem i zielonymi, gotowanymi na parze warzywami.
  • Kurczak w sosie chipotle
    Szybka i prosta kolacja (lub obiad) z kawałków ciemnego kurczaczego mięsa, przyprawionego kminem rzymskim i papryczkami chipotle. Doskonałe z ryżem i kukurydzą. Można też mięso pokroić po upieczeniu w paski i podać jako nadzienie tortilli.
  • Tażin z cielÄ™ciny z pomidorami
    Kolejny tażin z północnej Afryki - tym razem ze skarmelizowanymi w piekarniku pomidorami. Dobre danie dla gości, bo właściwie pilnuje się samo.
  • AmerykaÅ„skie skrzydeÅ‚ka z grilla AmerykaÅ„skie skrzydeÅ‚ka z grilla
    Oj, dobra to rzecz, zwłaszcza jeśli komuś nie przeszkadza solidna porcja Tabasco i cayenne. Najsmaczniejsze skrzydełka są pieczone na węglowym grillu, ale jeśli pogoda nie pozwoli, to opiekacz w piekarniku też się nada. Do skrzydełek podajemy oczywiście amerykański dip z niebieskiego sera.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: