W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Escabeche z barweny

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Escabeche z barweny

Biało-różowe filety z barweny są bardzo dekoracyjne, a marynata z dodatkiem białego wina delikatna, choć pikantna.

Kraj pochodzenia: Hiszpania

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • czerwona cebula
  • czerwona papryczka chilli
  • 1/2 strąka czerwonej papryki (najlepiej hiszpańskiej)
  • łyżeczka nasion kolendry
  • 2 listki laurowe
  • łyżka białego octu winnego
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 4 filety z barweny
  • olej do smażenia

Escabeche z barweny - Opis przyrządzania:

Cebulę obieramy, kroimy wzdłuż na pół, a potem w cienkie "piórka" (czyli wzdłuż, a nie w poprzek, jak zazwyczaj). Papryczkę chilli i czerwoną paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion i ogonków, a potem kroimy w możliwie cienkie i długie paseczki. Kolendrę rozgniatamy w moździerzu. Do rondelka wkładamy cebulę, oba rodzaje papryki, kolendrę i tochę soli. Dolewamy ocet i wino. Zagotowujemy. Filety myjemy w zimnej wodzie, osuszamy i pęsetką usuwamy ewentualne ości. Lekko solimy i smażymy na rozgrzanym oleju (łyżka wystarczy) po 2 minuty z każdej strony - ryba powinna być usmażona, ale nie rumiana; filety z barweny są cienkie, więc tyle smażenia wystarczy. Przekładamy rybę na szklany lub porcelanowy półmisek tak, by kawałki leżały w jednej warstwie. Polewamy gorącą marynatą i zostawiamy, by ryba wystygła. Podajemy w temperaturze pokojowej.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Escabeche z barweny: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Escabeche z barweny przepisy:

  • Kuleczki rybne lekko tajskie
    Kuleczki z białej ryby, przyprawione na ostro i usmażone na złoty kolor są pyszną (i zdrową, co nie zawsze idzie w parze) przystawką lub małym dankiem. Podajemy z domowym słodkim sosem chilli lub też doprawiamy ten kupny sokiem z limetki do smaku.
  • Szybki kurczak z sosem marsala
    Szybkie i bezproblemowe danie dla czterech osób. Mięso smażymy na jednej patelni, sos robimy na drugiej, potem łączymy jedno z drugim i voila!
  • Gulasz z wołowiny, podawany w dyni
    Rozgrzewające danie, którym śmiało możemy nakarmić większy najazd gości - na przykład po jesiennym spacerze w zaprzyjaźnionym gronie. Nieźle pasuje też do Halloween - dymiąca dynia na pewno zrobi właściwe wrażenie!
  • Łosoś z przyprawami lekko po indyjsku
    Niecodzienny sposób przyprawienia ryby w duchu fusion cuisine.
  • Pieczona dorada z papryką
    Pieczona ryba w całości ze słodko-kwaśnym confit z papryki. Podajemy z pieczywem i michą sałaty.




Podziel się linkiem:


Komentarze: