W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Grecka wersja aioli

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Grecka wersja aioli

Odmiana skordalii (czosnkowego greckiego piure), odmiana aioli (francuskiego majonezu czosnkowego) - razem bardzo udana kombinacja. Podajemy przede wszystkim do ryb i owoców morza.

Kraj pochodzenia: Grecja/Francja

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:

  • mały ziemniak na piure
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 żółtka
  • olej słonecznikowy
  • oliwa z oliwek
  • łyżka soku z cytryny
  • ostra papryka

Grecka wersja aioli - Opis przyrządzania:

Ziemniak szorujemy, wkładamy do garnuszka i zalewamy wrzątkiem. Stawiamy na ogniu i gotujemy, aż będzie miękki. Odcedzamy i odparowujemy, obieramy ze skórki i rozgniatamy na bardzo gładkie piure - najlepiej przy pomocy specjalnej praski do ziemniaków. Czosnek obieramy i wyciskamy w prasce do czosnku. Mieszamy z piure ziemniaczanym i odstawiamy do wystygnięcia. Surowe żółtka wbijamy do miski i starannie rozkłócamy trzepaczką. Odmierzamy 100 ml oleju i 50 ml oliwy. Do żółtek wlewamy kroplę oleju - DOSŁOWNIE - i mieszamy, aż olej całkowicie wymiesza się z żółtkami. Dolewamy następną kroplę i znów starannie mieszamy. Każdą następną kroplę dolewamy dopiero wtedy, gdy poprzednia jest doskonale wymieszana z żółtkami. Kiedy majonez zacznie gęstnieć, możemy zacząć dolewać olej już nie po kropli, a cienkim strumyczkiem, cały czas mieszając. Kiedy olej będzie już "wkręcony", zaczynamy dolewać oliwę. Mieszamy ukręcony majonez z piure ziemniaczano-czosnkowym. doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i ostrą papryką.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Grecka wersja aioli: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Grecka wersja aioli przepisy:

  • Majonez
    Nic nie jest w stanie prześcignąć majonezu zrobionego w domu. Do złych kuchennych legend należy to, że majonez się warzy. Wcale nie - musimy tylko pamiętać by WSZYSTKIE składniki były w jednakowej, pokojowej temperaturze.
  • Pierś z kury w sosie estragonowym
    Czasem trzeba zjeść coś delikatnego, w pastelowej kolorystyce. Biała pierś kurczacza, kremowy sos z zielonymi akcentami...
  • Sos czosnkowy toom
    Baaardzo czosnkowy sos typu aioli, z przyjemnie kwaskowatymi akcentami. Doskonały do czosnkowych skrzydełek (*!*3670*!*), białej gotowanej ryby i jajek na twardo.
  • Chrupkie grzaneczki z czosnkiem
    Świetna koktajlowa pogryzka - cieniutkie i chrupkie grzaneczki z miłym posmakiem czosnkowego masła... Łatwo się je robi, można długo przechowywać (byle w szczelnie zamkniętym pudełku), no i każdy je lubi - na każdej mojej imprezie znikają, jak sen jaki złoty!
  • Pasta z anchois
    Typowa dla Wysp pasta do podwieczorkowych grzanek - ze względu na ilość oliwy, masła już nie trzeba. A, na takiej grzance dobrze jeszcze położyć cieniutki krążek cebuli.




Podziel się linkiem:


Komentarze: