Odmiana skordalii (czosnkowego greckiego piure), odmiana aioli (francuskiego majonezu czosnkowego) - razem bardzo udana kombinacja. Podajemy przede wszystkim do ryb i owoców morza.
Kraj pochodzenia: Grecja/Francja
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: średnio trudna
Składniki:
Grecka wersja aioli - Opis przyrządzania:
Ziemniak szorujemy, wkładamy do garnuszka i zalewamy wrzątkiem. Stawiamy na ogniu i gotujemy, aż będzie miękki. Odcedzamy i odparowujemy, obieramy ze skórki i rozgniatamy na bardzo gładkie piure - najlepiej przy pomocy specjalnej praski do ziemniaków. Czosnek obieramy i wyciskamy w prasce do czosnku. Mieszamy z piure ziemniaczanym i odstawiamy do wystygnięcia. Surowe żółtka wbijamy do miski i starannie rozkłócamy trzepaczką. Odmierzamy 100 ml oleju i 50 ml oliwy. Do żółtek wlewamy kroplę oleju - DOSŁOWNIE - i mieszamy, aż olej całkowicie wymiesza się z żółtkami. Dolewamy następną kroplę i znów starannie mieszamy. Każdą następną kroplę dolewamy dopiero wtedy, gdy poprzednia jest doskonale wymieszana z żółtkami. Kiedy majonez zacznie gęstnieć, możemy zacząć dolewać olej już nie po kropli, a cienkim strumyczkiem, cały czas mieszając. Kiedy olej będzie już "wkręcony", zaczynamy dolewać oliwę. Mieszamy ukręcony majonez z piure ziemniaczano-czosnkowym. doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i ostrą papryką.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Grecka wersja aioli: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |