W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Mufinki z cynamonowÄ… kruszonkÄ…

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Deser

Mufinki z cynamonowÄ… kruszonkÄ…

Bardzo amerykańskie mufinki - świetne niedzielne śniadanie, ze szklanką mleka (dzieci) lub dobrej kawy (my).

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 12 sztuk

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • masÅ‚o do smarowania foremek
  • 400 g mÄ…ki
  • 2 Å‚yżeczki proszku do pieczenia
  • Å‚yżeczka mielonego cynamonu
  • 100 g miÄ™kkiego masÅ‚a
  • 1/4 kg (250 g) jasnego brÄ…zowego cukru
  • 1/4 kg (250 g) borówek amerykaÅ„skich
  • 50 ml mleka
  • 200 ml kwaÅ›nej Å›mietany
  • jajko
  • 100 g orzechów pekanowych

Mufinki z cynamonowÄ… kruszonkÄ… - Opis przyrzÄ…dzania:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Smarujemy masłem formę na 12 mufinek.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i połową cynamonu (1/2 łyżeczki). Dodajemy masło w kawałeczkach i rozcieramy palcami z mąką.
Dodajemy 150 g cukru i szczyptÄ™ soli.
Mleko mieszamy ze śmietaną i rozbełtanym jajkiem. Dodajemy do mąki z masłem i mieszamy, starannie ale szybko - tylko tyle, by wszystko się połączyło, żadnego ucierania!
Borówki myjemy, osuszamy i mieszamy z ciastem.
Pekany grubo siekamy i mieszamy z resztą cukru (100 g) i resztą cynamonu (1/2 łyżeczki).
Do foremek wkładamy trochę ciasta i posypujemy połową kruszonki. Dopełniamy resztą ciasta i posypujemy wierzch resztą kruszonki.
Wstawiamy mufinki do piekarnika na 35-40 minut, aż patyczek wbity w ciasto wyjdzie z niego czysty i suchy.
Mufinki studzimy przez 5 minut, wyjmujemy z foremek i odstawiamy na metalową kartkę. Podajemy na ciepło.
PS. Według tego samego przepisu zrobiłam mufinki z gruszkami (250 g obranych i pokrojonych w kostkę) i migdałami (nie miałam w domu pekanów). Były naprawdę doskonałe, Starsze Dziecko, przy pomocy amerykańskiego kumpla, zjadło 8 sztuk przez pół godziny...

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Mufinki z cynamonową kruszonką: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Mufinki z cynamonowÄ… kruszonkÄ… przepisy:

  • Mufinki z żurawinami i imbirem
    Pyszne, świąteczne mufinki o dobrej proporcji słodkiego i kwaśnego.
  • Mufinki z malinami
    Popularne w Stanach i na Wyspach muffins tak się nam spodobały, że spolszczyła się nawet ich nazwa. Ciepłe mufinki są najsmaczniejsze, jeśli więc chcemy zjeść je na śniadanie, trzeba wstać godzinkę wcześniej ;-)
  • Mufiny dwuczekoladowe
    Amerykański śniadaniowy przysmak - tym razem z kawałkami czarnej i białej czekolady.
  • Kulki Å›niegowe
    Bardzo łatwe białe kuleczki z ciasta piaskowego, przyprószone dodatkowo cukrem pudrem. Świetne do kawy - ale nie należy ich w tej kawie moczyć, bo zaraz się rozpadną!
  • Kruche owsiane ciasteczka Kruche owsiane ciasteczka
    Niesłychanie proste ciasteczka - w miarę sprawne dzieci są w stanie zrobić je zupełnie same. Gorzej potem ze sprzątaniem, ale to już zupełnie inna sprawa...




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: