W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Camembert w cieście francuskim

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Małe danie

Camembert w cieście francuskim

Nie jest to danie bardzo eleganckie, bo camembert rozlewa się wewnątrz ciasta francuskiego i trudno go nałożyć na talerze. Z drugiej strony - ten lejący się ser i chrupiące ciasto aż proszą o miłe towarzystwo przy kieliszku dobrego wina...

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • okoÅ‚o 300 g gotowego ciasta francuskiego
  • 2 serki camemebert
  • 2 Å‚yżki sosu żurawinowego (patrz przepisy)
  • żółtko

Camembert w cieście francuskim - Opis przyrządzania:

Ciasto francuskie rozkładamy na desce i przycinamy tak, żeby udało się szczelnie zapakować każdy krążek sera. Na środku każdego kawałka ciasta kładziemy camembert. Na serze - łyżkę sosu żurawinowego, który rozsmarowujemy. Podginamy brzegi ciasta do góry i zlepiamy najszczelniej, jak się da. Nadmiar ciasta odcinamy. Delikatnie odwracamy "paczuszki" do góry nogami i kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Żółtko rozkłócamy z odrobiną wody i smarujemy powierzchnię ciasta. Wstawiamy serki do piekarnika na pół godziny (30 minut), aż ciasto będzie ciemnozłote. Podajemy na gorąco.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Camembert w cieście francuskim: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Camembert w cieście francuskim przepisy:

  • Tourte z cykoriÄ…
    Znakomity *!*258*!* z lekko gorzkawym nadzieniem z duszonej cykorii i alzackiego sera *!*4372*!*. Podajemy na miłą, niezobowiązującą kolację, koniecznie z sałatą i kieliszkiem chłodnego alzackiego białego wina.
  • Tarte Tatin z wÄ™gierkami (tylko trochÄ™ oszukana)
    Trochę oszukana - bo używamy do niej gotowego ciasta francuskiego, a w klasycznej tarte Tatin ciasto jest kruche i domowe. Z drugiej jednak strony, w wersji klasycznej zamiast śliwek są jabłka, więc o czym my tu właściwie mówimy... Ta nowoczesna wariacja jest naprawdę bardzo smaczna.
  • Ciasto francuskie z cebulkÄ… i kozim serem
    Bardzo dobry ciepły placek z duszoną, lekko słodką cebulą i kozim serkiem, który mile wszystko - jakby to określić - uwytrawnia. Jak każde danie z użyciem ciasta francuskiego, i to najlepsze jest wkrótce po upieczeniu.
  • Ciasto francuskie z pomidorami
    Prosta tarta, w której najjaśniejszym światłem świecą pomidory - muszą więc być naprawdę dobre.
  • Tourte z ziemniaków z estragonem Tourte z ziemniaków z estragonem
    Solidne, wiejskie, zimowe danie na lunch lub kolację (plus sałata z dobrym, czosnkowym winegretem...). Uwaga - dzieci to lubią, więc może dadzą się namówić na pomoc przy krojeniu ziemniaków i boczku?




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: