Przepis dostałam od Alberty, która prowadzi kursy kulinarne pod Perugią, w Umbrii. Tam jadłam najlepszą pizzę świata - z kwiatami cukinii.
Przepis na Ciasto na pizzÄ™ Alberty >>
Elegancki, choć wywodzący się z wiejskiej kuchni, dodatek do dziczyzny.
Przepis na Orzechowe spaetzle (czyli kluseczki) >>
Takie jajka - "półtwarde" - możemy podać na gorąco w sosie chrzanowym, szczypiorkowym, koperkowym, pomidorowym (the sky is the limit) albo na zimno na sałacie lub - po francusku - w galarecie.
Przepis na Jajka mollet >>
"Dziecinny" dodatek do wszystkich czystych zup: rosołów, pomidorowej, koperkowej...
Przepis na Lane kluski >>
Jajko na miękko, czyli białko ścięte-żółtko płynne. Przypominam, że bardzo dobrym dodatkiem są grzanki, posmarowane masłem i pokrojone w długie paluszki do maczania w żółtku.
Przepis na Jajka na miękko >>
Wspaniały, rzadko już dziś spotykany dodatek do czystej zupy grzybowej lub rosołu.
Przepis na Kaszka krakowska do zupy >>
Smaczne i ładne zielone kluseczki typu spaetzle. Możemy potraktować je jako dodatek do mięsa, ale są tak dobre, że lepiej chyba pozwolić im na występ solowy.
Przepis na Kluseczki ze świeżego szpinaku >>
Słodko-kwaśna, czerwono-zielona jarzynka, dobry dodatek do pieczeni wieprzowej, kotletów lub pieczonej kiełbasy.
Przepis na Dwie kapusty z tymiankiem >>
Do tego wiosennego dania potrzebujemy tylko czubki zielonych szparagów - resztę możemy zużyć do zupy lub risotta.
Przepis na Jajka i szparagi w sosie curry >>
Sezonowa zupa z zielonych szparagów - w sam raz do uczczenia gorących majowych dni (gdyby się takie trafiły...).
Przepis na Chłodnik ze szparagów >>
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |