Małe danie, coś jak ciepła sałatka, z typowo prowansalskich składników. Podajemy do wina, z kawałkiem bagietki.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Bakłażany na ostro z anchois - Opis przyrządzania:
Bakłażany myjemy i kroimy w grubą kostkę. Wrzucamy do durszlaka, solimy i odstawiamy na 20 minut. Pomidory wrzucamy na minutę do wrzątku, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy poziomo na pół i łyżeczką usuwamy pestki. Miąższ siekamy. Papryczkę czyścimy z nasionek i ogonka, płuczemy i drobno siekamy. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Oliwki natomiast siekamy grubo. Anchois osączamy z oliwy i kroimy w małe kawałki. Na patelni rozgrzewamy 50 ml oliwy. Wrzucamy anchois, czosnek i papryczkę. Smażymy, mieszając, aż anchois się rozpuszczą. Dodajemy pomidory, oliwki i rozmaryn, mieszamy i dusimy na średnim ogniu przez kwadrans, czyli 15 minut. Na drugiej patelni rozgrzewamy kolejne 50 ml oliwy. Bakłażany osuszamy ręcznikiem papierowym i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Smażymy na złoty kolor, solimy i - pardon - pieprzymy. Wkładamy usmażone bakłażany do sosu pomidorowego, mieszamy i dusimy jeszcze 5-10 minut. Doprawiamy, gdyby czegoś im brakowało i podajemy.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować Bakłażany na ostro z anchois: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska