W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Bakłażany na ostro z anchois

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Bakłażany na ostro z anchois

Małe danie, coś jak ciepła sałatka, z typowo prowansalskich składników. Podajemy do wina, z kawałkiem bagietki.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3 ładne bakłażany
  • 1/2 kg (500 g) dojrzałych pomidorów
  • czerwona papryczka chilli
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 100 g dobrych czarnych oliwek (wypestkowanych)
  • oliwa z oliwek
  • gałązka świeżego rozmarynu

Bakłażany na ostro z anchois - Opis przyrządzania:

Bakłażany myjemy i kroimy w grubą kostkę. Wrzucamy do durszlaka, solimy i odstawiamy na 20 minut. Pomidory wrzucamy na minutę do wrzątku, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy poziomo na pół i łyżeczką usuwamy pestki. Miąższ siekamy. Papryczkę czyścimy z nasionek i ogonka, płuczemy i drobno siekamy. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Oliwki natomiast siekamy grubo. Anchois osączamy z oliwy i kroimy w małe kawałki. Na patelni rozgrzewamy 50 ml oliwy. Wrzucamy anchois, czosnek i papryczkę. Smażymy, mieszając, aż anchois się rozpuszczą. Dodajemy pomidory, oliwki i rozmaryn, mieszamy i dusimy na średnim ogniu przez kwadrans, czyli 15 minut. Na drugiej patelni rozgrzewamy kolejne 50 ml oliwy. Bakłażany osuszamy ręcznikiem papierowym i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Smażymy na złoty kolor, solimy i - pardon - pieprzymy. Wkładamy usmażone bakłażany do sosu pomidorowego, mieszamy i dusimy jeszcze 5-10 minut. Doprawiamy, gdyby czegoś im brakowało i podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Bakłażany na ostro z anchois: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Bakłażany na ostro z anchois przepisy:

  • Salsa z bakłażanów
    Bakłażanowa salsa jest niezłym dodatkiem do wszelakiego mięsa z grilla, choć - moim osobistym zdaniem - najlepsza jest ze świeżym kozim serem i płaskim, bliskowschodnim chlebkiem (pita, lawasz).
  • Ratatouille Ratatouille
    Tego dania nie trzeba ani przedstawiać, ani zachwalać. Wszyscy wiemy, jak dobra to rzecz, szczególnie w ciepłe, letnie wieczory.
  • Piure z bakłażana z anchois
    Jeszcze jedna wersja piure z pieczonych bakłażanów, kremowa i pikantna od czosnku, anchois i cytryny.
  • Wytrawne spaghetti
    Bardzo zimowa pasta, ze składników, które zazwyczaj mamy w domu. Dla wielbicieli zdecydowanych, pikantnych smaków.
  • Bakłażany zapiekane z wołowiną
    Dużo bakłażanów, mało mięsa - doskonała kombinacja spod piramid. Podajemy z sałatą i arabskim chlebkiem.




Podziel się linkiem:


Komentarze: