Szpinakowo-ogórkowy chłodnik na jogurcie. Miła odmiana od tradycyjnej wersji.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Zielony chłodnik - Opis przyrządzania:
Szpinak starannie płuczemy w zimnej wodzie i otrząsamy z wody. Wkładamy do malaksera lub blendera i miksujemy na możliwie gładkie piure, dolewając przy miksowaniu nieco jogurtu. Przecieramy przez sitko i dolewamy resztę jogurtu. Ogórek myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Koperek, szczypiorek i natkę myjemy i osuszamy, siekamy w takiej ilości, by wyszły 3-4 łyżki. Ogórek i zioła dodajemy do szpinakowego jogurtu. Wszystko dokładnie mieszamy, solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy do smaku. Wstawiamy chłodnik na kilka godzin do lodówki i podajemy bardzo zimny.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Zielony chłodnik: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |