W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Mule po niby-azjatycku

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Mule po niby-azjatycku

Mule z azjatyckimi dodatkami i mlekiem kokosowym. Niby fusion cuisine, ale jednak uczciwe danie ;-)

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2-4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg świeżych muli
  • biała cebula
  • 2 cm korzenia świeżego imbiru
  • 100 ml białego wina
  • łyżka pasty z tamaryszka
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 1/2 szklanki chudej śmietanki
  • 2 łyżki masła
  • sos rybny
  • pęczek świeżej kolendry

Mule po niby-azjatycku - Opis przyrządzania:

Mule wrzucamy do zlewozmywaka. Puszczamy strumień zimnej wody i płuczemy skorupiaki, usuwając wszystkie połamane egzemplarze. Obecnie znakomita większość muli sprzedawana jest dopiero po starannym oczyszczeniu, nie ma więc potrzeby szorowania muli szczoteczką, ani usuwania tzw. brody. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Imbir obieramy i drobno siekamy. Pastę z tamaryszka rozrabiamy białym winem. Dużą, głęboką patelnię stawiamy na sporym ogniu. Wrzucamy mule, cebulę i imbir. Wlewamy wino z tamaryszkiem, mleko kokosowe i śmietankę, dodajemy masło i pół łyżki sosu rybnego. Patelnię przykrywamy i gotujemy mule na dużym ogniu, aż wszystkie się otworzą, przez jakieś 5-7 minut. Łyżką cedzakową wyławiamy mule, wyrzucamy te, które pozostały uparcie zamknięte i przykrywamy. Sos na patelni gotujemy, aż zgęstnieje. Kolendrę płuczemy, osuszamy i drobno siekamy. Dodajemy do sosu, mieszamy. Wrzucamy mule z powrotem na patelnię i gotujemy, aż będą gorące. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Mule po niby-azjatycku: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Mule po niby-azjatycku przepisy:

  • Mule po normandzku
    Klasyczne danie z normandzkiego wybrzeża, ze wszystkimi typowymi elementami: owocami morza, cydrem, calvadosem i śmietanką. Do popijania też najlepszy byłby wytrawny normandzki cydr, zaś do wycierania talerza z pysznego sosu przyda się chrupiąca bagietka.
  • Mule z masłem musztardowym
    Nietypowe, bardzo pyszne danie z muli. Najlepsza byłaby musztarda z Meaux, ale dobra, ziarnista musztarda z Dijon też jest tu na miejscu.
  • Zapiekane mule Zapiekane mule
    Bardzo dobry sposób na mule, nie tylko smaczny, ale i praktyczny - można je przygotować znacznie wcześniej, a zapiec w ostatniej chwili. Świetne jako małe danko, przystawka (wtedy dla większej ilości osób) lub na przyjęciach.
  • Mule po belgijsku Mule po belgijsku
    Chociaż w Belgii mule podaje się na mnóstwo sposobów, ten przepis jest klasyczny i podstawowy i to do niego właśnie najbardziej pasują belgijskie frytki (choć ja wolę mule ze świeżą bagietką).
  • Mule w sosie z białym winem
    Bardzo szybkie danie ze świeżych muli - wszystko robi się na jednej dużej patelni z przykrywką i nie zabiera to więcej czasu, niż 20 minut. Można więc powiedzieć - fast food. W najlepszym wydaniu.




Podziel się linkiem:


Komentarze: